Ingredientai
- Ryžiai 100 g tiks tiek ilgagrūdžiai, tiek apvalūs
- Pomidorai 2 vnt. 2 dideli arba 4 vidutinio dydžio
- Sviestas 4 valg. š. išvalytas lydytas sviestas „ghee“
- Džiovintos raugerškio uogos: (nubrauktas) 1 valg. š.
- Džiovintos saldžiosios paprikos dribsniai: 1 valg. š.
- Laurų lapai 2 vnt.
- Džiovintos aštriosios paprikos ankštys: (arba 2 vnt.) 1 vnt.
- Asafetidos prieskoniai: 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis 1/4 arbat š.
- Druska 15 g 1,5 arbat. š.
- Cukrus 1 valg. š. kupinas
- Vanduo 1 l verdantis
- Krapai 1 arbat. š. smulkiai sukapoti švieži (šluotelė) arba džiovinti
- Petražolės 1 valg. š. smulkiai sukapotos šviežios (šluotelė) arba džiovintos
- Grietinė 2 valg. š. pagal skonį
Kaip gaminti
Garsi ir populiari Užkaukazėje ir rytinėje Europos dalyje sriuba, ypač mėgstama vyrų. Stipri, aštri, rūgšti, soti ir įsimenamo skonio. Originali „charčo“ verdama su aviena, tačiau šis receptas adaptuotas vegetarinei jogos mitybai. Tam, kad išvirtume skanią sriubą, nereikia mėsos nuoviro, sriubai skonį suteikia prieskoniai. Vietoje rūgščių slyvų „tkemali“, paprastai naudojamų šiai sriubai virti, pagardinsime ne mažiau rūgščiomis džiovintomis raugerškių uogomis. Jų ieškokite profesionaliose prieskonių parduotuvėse, vaistinėse ar vasarą prisirinkite slėniuose ir išsidžiovinkite patys. Svogūnus ir česnakus pakeis asafetida, mėsos riebalus - išvalytas lydytas sviestas „ghee“. Be galo skani ir labai greitai paruošiama sriuba.
Atkreipkite dėmesį: jei norite švelnesnės sriubos, nedėkite aštriosios paprikos ankšties, užteks tik juodųjų pipirų.
1. Užkaiskite sriubai skirtą puodą ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, suberkite asafetidą ir įmeskite lauro lapus. Po keliolikos sekundžių suberkite išplautus ir išdžiovintus ryžius. Kepkite maišydami kelias minutes ant vidutinės ugnies, kol ryžiai pabals ir pradės skleisti riešutų aromatą.
2. Užpilkite verdančiu vandeniu, įberkite šaukštelį druskos, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 15-20 minučių, kol ryžiai visiškai išvirs.
3. Tuo metu į verdantį vandenį kelioms minutėms pamerkite pomidorus, išgriebkite, perliekite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Išimkite kotelių vietas ir supjaustykite kubeliais.
4. Užkaiskite gilią keptuvę ir įdėkite 2 šaukštus išvalyto lydyto sviesto „ghee“. Kai sviestas įkais, įmeskite džiovintą aštriąją papriką, suberkite raugerškį ir paprikos dribsnius.
5. Kepkite prieskonius keliolika sekundžių ir sukrėskite pomidorus. Išmaišykite ir uždenkite. Troškinkite pomidorus 5-7 minutes.
6. Keptuvę atidenkite, pasūdykite likusia druska, suberkite juoduosius pipirus ir cukrų. Kepkite pomidorus atvirame puode dar 5-7 minutes retkarčiais pamaišydami.
7. Supilkite pomidorų tyrę į išvirusius ryžius ir išmaišykite. Sudėkite prieskonines žoleles. Išmaišykite, užvirkite ir po minutės nukaiskite. Prieš patiekiant išgriebkite laurų lapus ir aitriosios paprikos ankštį.
8. Patiekite su šlakeliu grietinės, duona ir šviežiu brinzos sūriu. Sriuba aušdama tirštėja.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Tinklaraštis „Jogos mityba“
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Sriubos
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kaukaziečių