Ingredientai
- Apelsinai 3 vnt. žievelės; cukatams
- Vanduo 500 ml cukatams
- Cukrus 380 g cukatams
- Vanilės lazdelė 1 vnt. padalinta pusiau; cukatams
- Juodasis šokoladas 300 g dekorui
- Druska 1 žiupsnelis dekorui
- Cukatos 2 sauja 40 g keksui ir likę dekorui
- Sviestas 170 g keksui
- Rudasis cukrus 200 g keksui
- Miltai 240 g keksui
- Migdolų miltai 50 g keksui
- Pienas 60 g keksui
- Kiaušiniai 3 vnt. keksui
- Kepimo milteliai 6 g
- Lazdynų riešutai 50 g keksui
- Migdolai 60 g keksui
Kaip gaminti
1. Sudėti apelsinų skilteles į puodą ir užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir užvirti. Tuomet nuskalauti šaltu vandeniu ir vėl užvirti. Tai pakartoti du kartus.
2. Sudėti nuvirtas žieveles į puodą, užpilti vandeniu, cukrumi, įdėti perpjautą vanilės lazdelę ir užvirti. Tuomet sumažinti kaitrą ir virti 30 min. Palikti atvėsti 30 min. Tuomet uždengti dangčiu ir laikyti per naktį. Po to vėl iš naujo užvirti ta patį puodą, sumažinti ant minimalios kaitros ir virti 2 valandas, kol apelsinai suminkštės ir susicukruos. Palikti atvėsti nakčiai. Kitą dieną nupilti sirupą, žieveles padėti ant grotelių ir palikti išdžiūti 3-4 valandoms.
3. Keksui virtuviniame kombaine sumalti riešutus. Tuomet supilti miltus bei kepimo miltelius ir dar permalti, kad tolygiai pasiskirstytų.
4. Cukrų išsukti iki purumo su kambario temperatūros sviestu. Į masę suberti migdolų miltus, įmušti kiaušinius ir supilti pieną. Išmaišyti iki vientisos masės. Tuomet suberti visus birius ingredientus ir permaišyti. Cukatus supjaustyti smulkiais kubeliais ir įmaišyti į tešlą.
5. Tešlą supilti į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą formą. Kepti iki 145 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
6. Šokoladą ištirpinti garų vonelėje, įberti žiupsnelį druskos ir glazūruoti kekso viršutinę dalį. Puošti apelsinų cukatais.