Ingredientai
- Žąsiena 2 kg
- Kmynai 30 g (žąsiai)
- Druska 80 g (žąsiai)
- Česnakai 1 vnt. (žąsiai)
- Cukrus 1 žiupsnelis (žąsiai)
- Citrinos 0,5 vnt. (sultys) (žąsiai)
- Kopūstai 1 kg (raudongūžiai)
- Medus 2 valg. š. (kopūstams)
- Vyno actas 50 ml (raudonasis) (kopūstams)
- Vynas 200 ml (arba obuolių sultys) (kopūstams)
- Uogienė 2 valg. š. (serbentų) (kopūstams)
- Svogūnai 1 vnt. (kopūstams)
- Sviestas 50 g (kopūstams)
- Aliejus 1 valg. š. (kepimui) (kopūstams)
- Bulvės 600 g (bulvių kukuliukams)
- Petražolės 1 puodelis (bulvių kukuliukams)
- Miltai 60 g (bulvių kukuliukams)
- Sūris 80 g (bulvių kukuliukams)
- Manai 30 g (bulvių kukuliukams)
- Kiaušiniai 1 vnt. (bulvių kukuliukams)
- Muskatas 1 vnt. (bulvių kukuliukams)
Kaip gaminti
- Išvalykite ir nuplaukite žąsį.
- Išspauskite 2-3 skilteles česnako, sudėkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite atskirame dubenėlyje. Išspauskite ant žąsies pusės citrinos sultis, suberkite prieskonių mišinį ir ištrinkite žąsį iš išorės ir vidaus.
- Įdėkite žąsį krūtine žemyn į kepimo maišą ir palikite marinuotis kambario temperatūroje. Marinuokite žąsį parą laiko.
- Paruoškite kopūstus. Smulkiai juos supjaustykite, sudėkite į indą ir užpilkite raudono vyno actu, obuolių sultimis arba raudonu vynu. Supilkite medų, uogienę, druską bei pipirus.
- Viską dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį marinuotis. Kitą dieną, smulkiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Į keptuvę suberkite kopūstus. Troškinkite apie 2 valandas virš mažos ugnies, uždengę keptuvę dangčiu. Baigus troškintis įdėkite sviesto.
- Žąsį pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 3 val. Prieš kepimo pabaigą apšlakstykite ją raudonu vynu.
- Kol žąsis kepa, o kopūstai troškinasi, galite pagaminti bulvių kukuliukus.
- Nuplaukite bulves ir pasūdytame vandenyje išvirkite jas su lupena.
- Išvirus jas nulupkite ir dar karštas sutrinkite. Leiskite atvėsti.
- Susmulkinkite petražoles ir dėkite jas į bulvių masę. Taip pat pridėkite miltų, manų kruopų, kiaušinį ir smulkiai tarkuotą sūrį.
- Tuomet įtarkuokite šiek tiek muskato riešuto. Gautą tešlą padalinkite į 12 gabalėlių ir suformuokite iš jų kukuliukus.
- Dėkite į beveik verdantį vandenį ir virkite, kol kukuliukai iškils į paviršių.