Ingredientai
- Žąsis 1 vnt. apie 4 kg svorio
- Kmynai 2 valg. š. keptai žąsiai ir mėsos padažui
- Druska 1 arbat. š. keptai žąsiai ir mėsos padažui
- Česnakai 11 skiltelės 7 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms, 1 briuseliniams kopūstams
- Juodieji pipirai 0,5 arbat. š. keptai žąsiai ir mėsos padažui
- Alyvuogių aliejus 3 valg. š. keptai žąsiai ir mėsos padažui
- Morkos 7 vnt. 2 keptai žąsiai ir mėsos padažui ir 5 didelės karamelizuotoms morkoms
- Svogūnai 2 vnt. keptai žąsiai ir mėsos padažui
- Miltai 4 valg. š. 1 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms
- Čiobreliai 12 vnt. šakelių šviežių: 3 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 6 karamelizuotoms morkoms, 3 bulvėms
- Vynas 200 ml baltojo; 100 ml keptai žąsiai ir mėsos padažui, 100 ml briuseliniams kopūstams
- Sultinys 250 ml keptai žąsiai ir mėsos padažui
- Sviestas 100 g karamelizuotoms morkoms
- Bulvės 15 vnt. vidutinio dydžio
- Rozmarinai 1 vnt. šakelė; bulvėms
- Briuseliniai kopūstai 500 g
- Spanguolės 500 g spanguolių padažui
- Rudasis cukrus 250 g nerafinuoto; spanguolių padažui
- Mandarinai 6 vnt.
Kaip gaminti
1. Pirmiausia paruošiame marinavimuisi žąsį. Susmulkiname česnako skilteles, sumaišome su kmynais, druska ir pipirais. Į gautą mišinį įpilame porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Gauta mase ištriname žąsį ir paliekame marinuotis šaltai 24–48 valandas.
2. Šventės dieną, prieš kepdami žąsį, palaikykite ją bent 2–3 valandas kambario temperatūroje. Į kepimo skardą sudėkite morkas, svogūnus, česnaką ir čiobrelius, ant jų dėkite žąsį krūtinėle į viršų. Kepkite 3–4 valandas iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Po poros valandų kepimo apverskite žąsį. Paskutinį pusvalandį orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, įjunkite vėjelio režimą ir apskrudinkite. Darsyk žąsį apverskite, kad apskrudintumėte iš abiejų pusių.
3. Iškepusią žąsį iš kepimo skardos perkelkite į kitą indą ir uždenkite folija.
4. Nupilkite kepimo skardoje susikaupusius riebalus ir juos atšaldę laikykite šaldytuve, kol prireiks. Skardoje likusias daržoves kartu su visais prikepimais (jeigu yra kokių degėsių, juos išmeskite) užpilkite vynu ir medine mentele pagramdykite dugną. Tada viską išpilkite į puodą, įdėkite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Bulvių grūstuvu viską sutrinkite, įpilkite sultinio ir pavirkite 5 minutes. Nukoškite. Šį mėsos padažą svarbu patiekti karštą.
5. Žąsies kepimui einant į pabaigą, metas imtis bulvių. Nuluptas bulves perpjaukite išilgai ir užpylę verdančiu vandeniu pavirkite 5 minutes skaičiuojant nuo užvirimo. Kol bulvės verda, pasiruoškite skardą jų kepimui. Dėkite šiek tiek žąsies riebalų – svarbu, kad jie padengtų visą skardą, bet jų neturi būti daug, kad bulves neplaukiotų – ir įkaitinkite orkaitėje.
6. Apvirtos bulvės turi pastovėti 10–15 minučių, kad pravėstų, po to užbarstykite ant jų miltų, druskos, pipirų ir šaukštu išmaišykite. Į įkaitintus žąsies riebalus įdėkite rozmarino ir čiobrelio šakeles, neluptas česnako skilteles ir bulvių puseles. Kepkite apie 45–60 minučių 220 laipsnių orkaitėje (20 min.) ir likusį laiką – 200 laipsnių orkaitėje (režimas su vėjeliu). Nepamirškite bulvių apversti ir patikrinkite praėjus 45 minutėms – jeigu bulvės apskrudusios ir traškios, vadinasi, jos jau paruoštos.
7. Karamelizuokite morkas. Į didelę keptuvę dėkite tam skirtą sviestą, čiobrelius, morkas ir porą šaukštų žąsies taukų. Troškinkite uždengę dangtį apie 40 min. Morkas kepkite vienu sluoksniu. Pagardinkite druska ir pipirais.
8. Ruošiame briuselinius kopūstus. Į keptuvėje įkaitintą aliejų įmetame vieną česnako skiltelę, šiek tiek pakaitiname ir sudedame briuselinius kopūstus. Apskrudiname ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, pilame baltąjį vyną, beriame druskos ir uždengę dangtį patroškiname dar 5 minutes.
9. Ruošiame spanguolių padažą. Uogas pilame į puodą, nutarkuojame visų mandarinų žieveles, išspaudžiame sultis, supilame cukrų ir verdame. Kai užverda, paverdame apie 5 minutes ir išjungiame. Padažas paruoštas.
10. Patiekiame žąsį su bulvėmis, karamelizuotomis morkomis, briuseliniais kopūstais ir dviem padažais.