Ingredientai
- Apelsinai 4 vnt. 1 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 3 kepsniui
- Citrinos 2 vnt. 1 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 1 kepsniui
- Česnakai 1,3 vnt. 3 susmulkintos skiltelės sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 1 galvutė kepsniui
- Šalavijai 1 sauja perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui
- Rozmarinai 6 vnt. perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui
- Čiobreliai 1 sauja perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui
- Druska 2,5 valg. š. 2 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 0,5 kepsniui
- Juodieji pipirai 1 valg. š. sviestui su citrusais ir žolelėmis ir dar šiek tiek kepsniui
- Sviestas 200 g kambario temperatūros nesūdyto; sviestui su citrusais ir žolelėmis
- Kalakutiena 5 kg visas kalakutas; kepsniui
- Obuoliai 9 vnt. rūgštesni; kepsniui
- Spanguolės 100 g šaldytų; kepsniui
Kaip gaminti
1. Ruošdami sviestą sudėkite visas jam skirtas sudedamąsias dalis į indą ir gerai išmaišykite. Kol kas indą su sviestu atidėkite į šalį.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Vandeniu nuplaukite kalakutą, nepamirškite ir vidaus. Nusausinkite ir guldykite kalakutą ant grotelių, įdėtų į didelę kepimo skardą. Kalakuto vidų prikimškite susmulkintu 1 apelsinu, 1 citrina, 1 obuoliu, česnaku ir žolelėmis.
3. Ranka atsargiai po kalakuto oda visą mėsą (krūtinėlę, kojas ir kt.), kiek tik pasiekiate, ištrinkite paruoštu sviestu su citrusais ir žolelėmis. Svarbu, kad sviestu padengtumėte visą kalakutą po oda.
4. Krūtinėlę ir kojas pabarstykite druska ir pipirais. Kalakuto kojas suriškite virtuvine virvute.
5. Dėkite kalakutą su skarda į žemiausią orkaitės vietą ir kepkite apie 30 min. 250 laipsnių temperatūroje. Tada sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių ir kepkite 2,5-3 val. Šalia kalakuto kepkite 4 obuolius (jie turi būti perpjauti pusiau, sėklos – išimtos), kol šie taps minkšti tarsi košė. Tada obuolius išimkite ir šaukštu išgremžkite visą minkštimą, sumaišykite jį su spanguolėmis. Šią košę naudokite kaip pagardą prie kalakuto.
6. Likus 20 min. iki kalakuto kepimo pabaigos, į orkaitę sudėkite likusius apelsinus ir obuolius (jie turi būti supjaustyti į 4 dalis, sėklos – išimtos). Juos vėliau patiekite šalia kaip garnyrą. Išimkite kalakutą iš orkaitės ir uždenkite folija. Prieš pjaustydami mėsą, palikite kalakutą ramybėje apie 30 min. Garnyrui taip pat galite patiekti keptų bulvyčių, virtų grikių arba daržovių.
Pastaba: Kad kalakutas iškeptų greičiau, jį išmirkykite 4 litruose vandens su 250 gramų druskos. Iš pradžių druską ištirpinkite litre vandens jį kaitindami iki užvirimo. Taip pat galite įdėti lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių, kadagio uogų, apelsinų, citrinų žievelių. Užpilkite atvėsintu marinatu kalakutą, kad šis būtų visiškai apsemtas ir laikykite 12-24 val. šaldytuve.