2 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.0 5 / 1
Jau įvertinote šį receptą

Keptos cukinijos, konservuotos alyvuogių aliejuje

Keptos cukinijos, konservuotos alyvuogių aliejuje
Keptos cukinijos, konservuotos alyvuogių aliejuje / Autorės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Ko jau ko, bet cukinijų mūsų daržuose ir virtuvėse rudens pradžioje dažniausiai netrūksta. Šį kartą jas kepiau kepsninėje ir konservavau aliejuje ilgesniam vartojimui. Šiam receptui svarbu parinkti dar neperaugusias, su nepilnai susiformavusiomis sėklomis cukinijas, minkšta odele. Kitas svarbus ingredientas – ypač kokybišką alyvuogių aliejų, nes nuo jo priklausys cukinijų skonis, kadangi jos marinuosis būtent aliejuje. Trečiasis šio paprasto patiekalo ingredientas – džiovintos prieskoninės sodo žolelės.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Tokį keptų ir aliejuje marinuotų cukinijų indelį labai pravartu turėti šaldytuve, nes užsinorėjus gurmaniško užkandžio beliks tik ant mėgstamos duonos užsidėti aliejuje marinuotų savų cukinijų. Jei norėsite prašmatnesnio užkandžio, ant duonos prieš tai užsitepkite rikotos ar ožkų sūrio.

Cukinijų visai nebūtina kepti lauko kepsninėje, jei namų virtuvėje turite ketaus keptuvę su grioveliais, joje irgi kuo puikiausiai jas iškepsite. Beje, taip pat marinuoti galite išbandyti ir kitas daržoves: baklažanus, morkas... Tik svarbu, daržoves užpiltas aliejuje laikyti šaldytuve, kur jos išsilaikys apie kelis mėnesius.

1. Nedideles cukinijas nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis išilgai. Tai dariau aštriu peiliu, bet galite pabandyti pjaustyti ir specialia pjaustykle. Riekelių visai nenuploninkite, nes kepant jos suminštės ir bus sunku apversti, geriausiai, kad jos būtų apie 0,5 cm storio.

2. Supjaustytas cukinijas apibarstykite druska, gausiai apliekite aliejumi ir gerai rankomis įmasažuokite, kad kiekviena riekelė butų pasūdyta ir padengta aliejumi. Tam galite sunaudoti 1/4 recepte nurodyto aliejaus.

 

3. Paruoštas cukinijas kepkite ant gerai įkaitintos kepsninės ketaus grotelių ant atviros ugnies. Kiekvieną riekelių pusę pakepkite po kelias minutes. Kepdamos cukinijos suminštės, ant iškepusių riekelių atsiras grotelių žymės. Taip pat cukinijų riekeles galite iškepti ir virtuvėje ketaus grilio keptuvėje.

4. Kai visos cukinijų riekelės bus iškepusios, palikte jas ataušti. Atšalusias susluoksliuokite stikliniame indelyje vis pabarstydami džiovintomis sodo prieskoninėmis žolelėmis, gausiai apliedami alyvuogių aliejumi ir vis paspausdami. Cukinijos turi būti visiškai padengtos aliejumi, stiklainio viršų juo užpildykite sklidinai ir užsukite indelį.

5. Taip paruoštos cukinijos šaldytuve gali išstovėti apie kelis mėnesius. Jas skanu pateikti ant duonos, apteptos rikota ar tepamu ožkų sūriu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.