Ingredientai
- Cukinijos 2 vnt. nedidelės
- Alyvuogių aliejus 1 st. ypač tyro
- Žolelės 2 arbat. š. džiovintų sodo prieskoninių
Kaip gaminti
Tokį keptų ir aliejuje marinuotų cukinijų indelį labai pravartu turėti šaldytuve, nes užsinorėjus gurmaniško užkandžio beliks tik ant mėgstamos duonos užsidėti aliejuje marinuotų savų cukinijų. Jei norėsite prašmatnesnio užkandžio, ant duonos prieš tai užsitepkite rikotos ar ožkų sūrio.
Cukinijų visai nebūtina kepti lauko kepsninėje, jei namų virtuvėje turite ketaus keptuvę su grioveliais, joje irgi kuo puikiausiai jas iškepsite. Beje, taip pat marinuoti galite išbandyti ir kitas daržoves: baklažanus, morkas... Tik svarbu, daržoves užpiltas aliejuje laikyti šaldytuve, kur jos išsilaikys apie kelis mėnesius.
1. Nedideles cukinijas nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis išilgai. Tai dariau aštriu peiliu, bet galite pabandyti pjaustyti ir specialia pjaustykle. Riekelių visai nenuploninkite, nes kepant jos suminštės ir bus sunku apversti, geriausiai, kad jos būtų apie 0,5 cm storio.
2. Supjaustytas cukinijas apibarstykite druska, gausiai apliekite aliejumi ir gerai rankomis įmasažuokite, kad kiekviena riekelė butų pasūdyta ir padengta aliejumi. Tam galite sunaudoti 1/4 recepte nurodyto aliejaus.
3. Paruoštas cukinijas kepkite ant gerai įkaitintos kepsninės ketaus grotelių ant atviros ugnies. Kiekvieną riekelių pusę pakepkite po kelias minutes. Kepdamos cukinijos suminštės, ant iškepusių riekelių atsiras grotelių žymės. Taip pat cukinijų riekeles galite iškepti ir virtuvėje ketaus grilio keptuvėje.
4. Kai visos cukinijų riekelės bus iškepusios, palikte jas ataušti. Atšalusias susluoksliuokite stikliniame indelyje vis pabarstydami džiovintomis sodo prieskoninėmis žolelėmis, gausiai apliedami alyvuogių aliejumi ir vis paspausdami. Cukinijos turi būti visiškai padengtos aliejumi, stiklainio viršų juo užpildykite sklidinai ir užsukite indelį.
5. Taip paruoštos cukinijos šaldytuve gali išstovėti apie kelis mėnesius. Jas skanu pateikti ant duonos, apteptos rikota ar tepamu ožkų sūriu.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams
- Noriu patiekalo: Atsargos žiemai, Užkandžiai
- Rengiu šventę: Vakarėlis