Ingredientai
- Kiauliena 1 vnt. didelis nugarinės gabalas
- Druska 1 arbat. š. mėsai ir padažui; arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 0,5 arbat. š. mėsai ir padažui; arba pagal skonį
- Aliejus 2 valg. š. kepimui
- Krakmolas 1 arbat. š. mėsai
- Apelsinai 1 vnt. patiekimui
- Prieskoniniai žalumynai 2 valg. š. mėgstamų šviežių; patiekimui
- Įvairios uogos 1 sauja įvairių raudonų, šviežių arba šaldytų; patiekimui
- Apelsinų sultys 100 ml šviežių; padažui
- Obuolių actas 1 valg. š. arba baltojo vyno acto; padažui
- Garstyčios 1 valg. š. grūdėtųjų; padažui
- Medus 1 valg. š. arba klevų sirupo; padažui
- Česnakai 4 skiltelės sutarkuotos; padažui
- Razinos 1 sauja auksinių; padažui
Kaip gaminti
1. Kiaulienos nugarinę pabarstome druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apskrudiname nugarinę po 2 minutes iš visų pusių.
2. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
3. Apskrudintą kiaulienos nugarinę perkeliame į gilesnę kepimo skardą (geriausia – su dangčiu), apipilame paruoštu padažu. Skardą uždengiame dangčiu arba folija ir kepame iki 160 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.
4. Atidengiame kepimo skardą, apšlakstome mėsą padažu ir kepame dar 15–20 minučių 200 °C laipsnių temperatūroje, kol kiauliena gražiai apskrunda. Ištraukiame kiaulieną iš orkaitės ir paliekame pastovėti kambario temperatūroje 10 minučių – tik tuomet supjaustome mėsą griežinėliais.
5. Skardoje likusį padažą perpilame į nedidelį puodą, užverdame. Krakmolą sumaišome su šaukštu šilto vandens, pilame į padažą ir maišydami kaitiname kelias minutes, kol padažas sutirštėja.
6. Pjaustytą kiaulienos nugarinę apipilame tirštu padažu, patiekiame su apelsino griežinėliais, uogomis ir žolelėmis.