Ingredientai
- Vištiena 350 g krūtinėlių arba blauzdelių mėsos
- Čili pipiras 2 vnt. džiovinti
- Aliejus 5 valg. š. 3 šaukštai mėsos skrudinimui ir 2 marinatui
- Imbieras 2 arbat. š. smulkinto šviežio
- Česnakai 2 arbat. š. smulkinto
- Sezamų aliejus 2 arbat. š.
- Svogūnų laiškai 2 valg. š. smulkintų, patiekimui
- Ryžiai 200 g virtų, patiekimui
- Sojos padažas 4,5 arbat. š. 1 šaukštelis tamsaus (perpus marinatui ir padažui), 3,5 šaukštelio šviesaus (2 marinarui ir 1,5 padažui)
- Kiaušinių tryniai 1 vnt. marinarui
- Krakmolas 2,5 arbat. š. 2 marinatui ir 0,5 padažui
- Pomidorų pasta 1 valg. š. išmaišytos su 1 šaukštu vandens; padažui
- Ryžių actas 1 valg. š. padažui
- Vištienos sultinys 3 valg. š. arba vandens; padažui
Kaip gaminti
Štai šis, mano pateikiamas Generolo Tso vištienos variantas, iš Fuchsios Dunlop knygos „Every Grain of Rice“. Autorė tvirtina, kad patiekalą išmoko gaminti iš vieno kinų šefo restorane Taipėjuje.
Jei gaminsite tiksliai pagal instrukcijas, gausite tipišką (tikrą!) kinišką patiekalą – vištienos gabalėlius turtingame lipniame rūgštokame padaže, lygiai taip, kaip patiekalus gamina Kinijoje. Tačiau jei norite lietuviškai-kiniškos versijos, patariu į padažą įdėti bent 1 šaukštelį cukraus, kad būtų tas geidžiamas saldžiarūgštis efektas (prie kurio mes visi pratę)...
1. Vištieną supjaustykite mažais gabalėliais (geriausia plonomis pailgomis apie 3–4 cm ilgio juostelėmis). Dubenėlyje sumaišykite marinatui skirtus ingredientus, sudėkite supjaustytus vištienos gabalėlius, rankomis įmasažuokite į juos marinatą ir atidėkite į šalį, kol darysite kitus darbus (galite palikti marinuotis vištieną keletui valandų arba per naktį – laikykite šaldytuve).
2. Sumaišykite visus padažo ingredientus ir atidėkite į šalį.
3. Gilioje keptuvėje arba wok keptuvėje (arba gruzdintuvėje) įkaitinkite aliejų. Karštame aliejuje apskrudinkite vištienos gabalėlius, kol šie taps traškūs. Atidėkite į šalį ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.
4. Baigus skrudinti mėsą, išpilkite aliejų, jei reikia, nusausinkite wok keptuvę. Įpilkite dar pora šaukštų aliejaus, sumeskite čili pipirus (jei norite, kad būtų mažiau aštru, pašalinkite čili pipirų sėklas – jos duoda daugiausia aštrumo), ir labai trumpai apskrudinkite (tik žiūrėkite, kad čili nesudegtų). Suberkite imbierus ir česnakus, dar pakepinkite keletą sekundžių, kol pasklis aromatas.
5. Supilkite padažą ir maišydami virinkite, kol padažas sutirštės. Pabaigoje sudėkite apkepintą vištieną ir viską maišydami pakepinkite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų padažu. Pabaigoje pašlakstykite sezamų aliejumi.
6. Patiekite iškart, pabarstę žaliais svogūnų laiškais, su virtais ryžiais.