Ingredientai
- Pekino kopūstas 1 vnt. apie 1 kg
- Ridikai 1 vnt. baltasis; apie 250 g
- Svogūnai 0,5 vnt. apie 50 g geltonojo
- Svogūnų laiškai 4 vnt.
- Druska 0,75 st. stambios
- Vanduo 1 st.
- Korėjietiški čili pipirai Gochugaru 0,25 st. arba apie 1–2 šaukšteliais čili pipirų dribsnių ir 1 šaukštelis paprikos; kimči prieskonių mišiniui
- Česnakai 1 valg. š. sutrinto; kimči prieskonių mišiniui
- Sojos padažas 0,5 valg. š. kimči prieskonių mišiniui
- Imbieras 0,5 arbat. š. tarkuoto šviežio; kimči prieskonių mišiniui
- Žuvies padažas 0,5 valg. š. kimči prieskonių mišiniui
- Rudasis cukrus 1,5 valg. š. kimči prieskonių mišiniui
- Sezamo sėklos 1 valg. š. pakepintų; kimči prieskonių mišiniui
Kaip gaminti
Per 1–2 dienas būdami kambario temperatūroje kopūstai ima rūgti, o tada juos jau galima valgyti arba dėti į šaldytuvą, kad rūgimas taptų kiek lėtesnis. Kimči šaldytuve gali stovėti itin ilgai, todėl verta pasigaminti keletą indelių iškart.
1. Pradėkite nuo kopūsto pjaustymo. Korėjiečiai kimči gamina tik iš vidinių, plonesnių lapelių, tačiau aš naudoju visus – ir tuos, kurių apačioje stambesnės ir kietesnės lapų dalys, tačiau tas kietesnes dalis aš pjaustau kiek smulkesniais gabalėliais nei likusį kopūstą. Kopūstą perpjaukite pusiau, tada kiekvieną pusę dar pusiau. Nupjaukite kotą, o likusius kopūstus supjaustykite maždaug 5 cm gabalais. Juos sudėkite į didelį dubenį.
2. Pabarstykite kopūstų gabalėlius ⅔ stiklinės rupios druskos, supilkite šalto vandens stiklinę, paslėkite kokiu sunkesniu daiktu ir palikite pastovėti apie 1 valandą. Per tą laiką kelis kartus, maždaug kas 20 minučių, permaišykite rankomis kopūstus (jie ims glebti ir vandenyti), kad druska pasiektų kiekvieną lapelį ir tas sūrumas pasiskirstytų tolygiai.
3. Kol kopūstai mirksta, supjaustykite pailgą ridiką storokais šiaudeliais. Svogūną supjaustykite plunksnelėmis, o svogūno laiškus – apie 5 cm ilgumo gabalėliais. Atidėkite į šoną.
4. Visus kimči prieskonių mišinio ingredientus sumaišykite mažame dubenėlyje ir atidėkite į šalį.
5. Po vienos valandos nuplaukite išmirkusius kopūstus, nuvalykite druską, jei jos liko ant lapų, ir gerai stipriai nuspauskite visą vandenį.
6. Suberkite į dubenį nusausintus kopūstus, supjaustytus ridikus, svogūnus ir laiškus, sukrėskite visą kimči prieskonių mišinį ir viską gerai išmaišykite, kad kiekviena daržovė pasidengtų mišiniu.
7. Patiekite iškart arba laikykite šaldytuve, sandariai uždarytame stikliniame inde.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Lieknėjantiems, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Salotos, Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita