Ingredientai
- Persimonai 4 vnt. dideli, labai gerai sunokę: tamsiai oranžiniai, spustelėjus – minkšti
- Cukrus 200 g galima naudoti rudąjį
- Kiaušiniai 4 vnt.
- Kepimo milteliai 2 arbat. š.
- Druska 0,25 arbat. š.
- Cinamonas 0,5 arbat. š.
- Muskatas 0,5 arbat. š. tarkuoto
- Brendis 50 ml arba viskio; galima ir nepilti
- Graikiniai riešutai 150 g arba pekano; švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų
- Džiovinti vaisiai 1 sauja mėgstamų - labiausiai tinka razinos, džiovintos datulės, abrikosai; jei stambūs, susmulkintų
Kaip gaminti
1. Sviestu ištepkite stačiakampę kepimo formą ir išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
2. Nulupkite persimonus ir petrinkite minkštimą per sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki tyrės konsistencijos (jei liks gabaliukų, nieko tokio).
3. Sviestą išlydykite ir leiskite pravėsti iki kambario temperatūros.
4. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinius bei cukrų iki baltumo, muškite po vieną visus kiaušinius, kiekvienąsyk išsukdami, kad gautumėte vientisą masę. Supilkite persimonų tyrę bei alkoholį (jei naudojate).
5. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius bei druską. Per 3 kartus visą sudėkite viską į skystųjų ingredientų mišinį, kaskart atsargiai, tačiau gerai išmaišydami.
6. Gautą tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą arba, kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
7. Leikite kiek pravėsti, išimkite iš kepimo formos, pjaukite ir skanaukite!