Ingredientai
- Datulės 200 g Medjool, be kauliukų, stambiai supjaustytų
- Sviestas 60 g ir dar šiek tiek kepimo formai patepti
- Vanduo 160 ml
- Rudasis cukrus 120 g
- Graikiniai riešutai 60 g arba pekaninių karijų
- Kiaušiniai 1 vnt. šiek tiek paplaktas
- Soda 0,5 arbat. š.
- Miltai 200 g savikėlių (self-rising), jei tokių neturite, į paprastus miltus įberkite nubrauktą šaukštelį kepimo miltelių
- Vanilės ekstraktas 0,5 arbat. š.
- Druska 1 žiupsnelis
- Bananai 1 vnt. nuluptas ir sutrintas (jums reikia apie 100–120 g tyrės)
Kaip gaminti
1. Į nedidelį prikaistuvį dėkite datules, sviestą, berkite cukrų, supilkite vandenį ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Palaukite, kol mišinys užvirs, o tada nukelkite nuo kaitros, perpilkite gautą mišinį į didelį dubenį bei leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, paberkite ant plačios skardos riešutus, pakepinkite apie 5 min., kol kiek pakvips, o tada išimkite iš orkaitės ir, kai tik galėsite, stambiai sukapokite.
3. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 190 laipsnių. Pailgą kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (taip, kad jis dar kyšotų viršuje – bus lengviau už tų galų suėmus iškelti keksą) ir plonai patepkite sviestu.
4. Į praaušusią sviesto, datulių ir cukraus masę supilkite kiaušinį, išmaišykite, sudėkite bananą, suberkite sodą, vėl išmaišykite.
5. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus (jei naudojate paprastus miltus – berkite ir kepimo miltelius) ir druską. Įsijokite šį mišinį į skystąją masę, suberkite ir pakepintus bei sukapotus riešutus ir gerai, tačiau atsargiai išmaišykite – svarbu, kad neliktų sausų miltų, tačiau tešlos geriau nepermaišyti.
6. Krėskite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 min. arba kol į keksą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
7. Atsargiai iškelkite keksą su visu kepimo popieriumi iš formos, leiskite pravėsti ir skanaukite!
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pusryčiams, Vaikams, Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Rengiu šventę: Kalėdos, Vaikų šventė, Vakarėlis