Ingredientai
- Druska 1 žiupsnelis
- Kiaušiniai 3 vnt.
- Miltai 125 g
- Cukrus 175 g
- Sviestas 175 g
- Miltelinis cukrus 2 valg. š.
- Marcipanų masė: 600 g
- Abrikosų džemas: 340 g
- Rausvos spalvos maisto dažai (9 raudoni lašai ir 3 mėlyni lašai): 1 arbat. š.
- Migdolai 50 g malti
- Migdolų ekstraktas: 5 ml
- Vanilė 5 g vanilės ekstraktas
- Kepimo milteliai 7 g
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Perskirkite vieną 25 x 18 cm skardą per pusę. Aš skardą perskyriau iškirpusi kartono juostą ir įvyniojusi ją į foliją. Folija taip pat išklojau pačią skardą taip, kad perskyrimas stovėtų. Abi puses padengiau sviestiniu popieriumi, išteptu riebalais ir apibarstytu miltais.
- Gerai ištrinkite sviestą su cukrumi ir muškite po kiaušinį. Įmušusi paskutinį kiaušinį, dėkite valgomąjį šaukštą miltų ir vėl išsukite masę. Įpilkite į ją vanilės ir migdolų ekstrakto ir išsijotus keletą kartų miltus su druska, kepimo milteliais bei sumaltais migdolais.
- Padalykite tešlą į dvi dalis ir sudėkite į atskirus indus. Į vieną tešlos dubenį įpilkite rausvų dažų ir sumaišykite. Vieną nenuspalvotąją tešlos dalį dėkite į vieną skardos pusę, kitą – į kitą ir išlyginkite paviršių peiliu. PYRAGĄ GALITE SPALVINTI IR NATŪRALIAIS AUGALINIAIS DAŽAIS. KAIP PASIGAMINTI JŲ, SKAITYKITE ČIA.
Viktorijos Ramašauskaitės nuotr. / „Languotas“ Battenbergo pyragas - Kepkite 25–30 min., kol pagaliukas, įsmeigus jį į pyragą ir ištraukus, būna sausas.
- Palikite skardoje atvėsti 5–10 minučių. Nuimkite kepimo popierių ir leiskite pyragui atvėsti.
- Apipjaustykite pyrago iškeptas juostas iš visų pusių, kad jo dalys turėtų griežtas geometrines formas. Naudokite tik aštrų peilį! Padalykite rausvąją dalį į dvi stačiakampes dalis, tą patį padarykite su kita nespalvotąja pyrago dalimi. Originalus pyragas susideda iš keturių dalių (nuotraukoje improvizuota iš aštuonių).
- Pašildykite 20 sek. džemą mikrobangų krosnelėje ar ant mažos ugnies ant viryklės. Patepę juo vieną rausvos apipjaustytos dalies pusę, priklijuokite nespalvotąją dalį. Ant viršaus vėl tepkite džemo (šį kartą ant abiejų suklijuotų dalių) ir klijuokite kitas dvi jau prieš tai sulipdytas džemu dalis.
- Pabarstykite stalą milteliniu cukrumi ir ant jos plonai iškočiokite (3–5 mm) marcipanų masę. Iškočiotas blynas turi būti tokio dydžio, kad uždengtų visą jūsų paruoštą pyragą. Patepkite marcipanų blyną džemu ir dėkite ant viršaus suklijuotą pyragą. Standžiai įvyniokite pyragą į marcipanų iškočiotą blyną prieš tai patepdamos džemu kiekvieną pyrago pusę. Dirbdamos su marcipanais, nepagailėkite miltelinio cukraus, nes ji yra kaip miltai tešlai.
- Susukusi pyragą į marcipanų blyną, užfiksuokite kraštus ir padėkite į šaldytuvą porai valandų. Pjaustykite pyragą tik aštriu peiliu!