„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.1 5 / 18
Jau įvertinote šį receptą

Lengvutis šokoladinis vyniotinis su grietinėlės įdaru

Šokoladinis vyniotinis
Šokoladinis vyniotinis / Vida Press nuotr.
Skaitysiu vėliau

Šis kepinys – tikras lengvumo įsikūnijimas, nes jam nereikia nei miltų, nei sviesto. Šokoladinis biskvitas ir puri švelnaus skonio grietinėlė sulimpa į puikų derinį, kuriuo skanu mėgautis prie kavos ar arbatos puodelio.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Plačią kepimo skardą ištepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi.

2. Sulaužykite šokoladą, sudėkite į nemažą dubenį, dėkite jį ant puodo su verdančiu vandeniu (taip, kad dubens dugnas nesiektų vandens) ir ištirpinkite. Nukelkite nuo garų, supikite karštą kavą ar vandenį, išmaišykite ir atidėkite, kad kiek pravėstų.

3. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų (taip, kad nė kiek trynio nepatektų į baltymų masę).

4. Plakite trynius, kol masė taps blyškiai gelsva ir maždaug padvigubės, nenustodami plakti plona srovele supilkite cukrų, toliau plakite, kol cukrus ištirps. Šį plakinį sudėkite į šokoladinę masę ir švelniais judesiais išmaišykite.

4. Plakimo indą ir šluotelę kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Šį plakinį per kelis kartus kaskart atsargiai pamaišant sudėkite į šokolado ir trynių masę.

 

5. Gautą šokoladinę masę pilkite į pasiruoštą skardą, palyginkite ir dėkite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 15 min. arba kol palietus biskvito viršų jis primins minkštą kempinę.

6. Išimkite skardą su biskvitu iš orkaitės, pridenkite jo viršų virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite pastovėti 10 min. Tada peiliu atsargiai atskirkite biskvito kraštelius nuo skardos šonų, jei jie kiek prikibo. Pasiruošę nemažą lygų paviršių, patieskite ant jo švarų virtuvinį rankšluostį ir šiek tiek pabarstykite kakava. Tada staigiu judesiu apverskite skardą ant pasiruoštos vietos. Jei viską darėte teisingai, biskvitas iššoks iš skardos nesuplyšęs, o jums beliks nuo dabar jau viršuje atsidūrusios pusės atsargiai nulupti kepimo popierių.

7. Aštriu peiliu kiek apipjaukite biskvito pakraštėlius, o tada dar kiek šiltą biskvitą pradėdami nuo siaurosios stačiakampio pusės ir padėdami sau rankšluosčiu suvyniokite į gana standų ritinį. Taip biskvitą „ištreniruosite“ gražiai susivynioti, kai jis jau bus apteptas kremu. Leiskite šiam ritiniui pagulėti, kol biskvitas bus visai atvėsęs, o tuo metu pasiruoškite įdarą.

8. Šaltą grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu (ar likeriu) iki standumo. Būkite atidūs, nes grietinėlę nesunku perplakti.

 

9. Kai grietinėlė bu išplakta, o biskvito ritinys atvėsęs, atsargiai išvyniokite pastarąjį ir tolygiai aptepkite kremu, o tada vėl suvyniokite, tačiau pernelyg nespauskite.

10. Vyniotinis paruoštas, jo galima skanauti iškart, tačiau likučiai puikiai išbus šaldytuve iki dviejų dienų (tiesa, kremas kiek susigers į biskvitą ir jis nebeatrodys taip gražiai). Jei vyniotinį ruošiate kokiai iškilmingesnei progai, galite jį papuošti vadovaudamiesi savo fantazija – galite aplieti tirpintu šokoladu, o tada apibarstyti drožlėmis ir pan.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.