6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.0 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra

Šviesi duona
Šviesi duona / Vida Press nuotr.
Skaitysiu vėliau

Kviečiame išsikepti labai purios ir gardžios, švelniai česnaku pagardintos libanietiškos duonos, kurią kildina mielės. Daug darbo nebus, prireiks tik šiek tiek kantrybės, kol tešla porąsyk pakils. Skaniuoju kepiniu galėsite mėgautis kaip užkandžiu, patiekti prie sriubos, ruošti su juo sumuštinius. 

 

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 500 g
  • Vanduo 530 ml
  • Mielės 7 g sausų
  • Druska 2 arbat. š. ir dar šiek tiek viršui
  • Cukrus 2 valg. š.
  • Aliejus 2 valg. š. bekvapio aliejaus, kuris tinkamas kepti aukštoje temperatūroje (pvz., rapsų)
  • Česnakai 1 skiltelės viršui
  • Sviestas 50 g labai minkšto; viršui

Kaip gaminti

1. Patogiausią šios duonos tešlą ruošti elektriniu maišytuvu, kuris turi specialų kablį minkymui, tačiau jei tokio neturite, galite viską atlikti dideliame dubenyje. Maišytuvo ar paprastame dideliame dubenyje pirmiausia sumaišykite mieles, cukrų ir 130 ml vandens. Palikite šiltoje vietoje apie 10 min., kol mišinys šiek tiek suputos.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus ir druską.

3. Kai mielių mišinys bus suputojęs, pilkite į jį pusę miltų ir pusę likusio vandens, išmaišykite iki tirštos vientisos masės. Tada suberkite likusius miltus ir vandenį ir įjunkite minkymo režimą – minkykite apie 5 min., kol tešla taps labai glotni. Jei dirbate rankomis ar naudodami didelį medinį šaukštą, apsišarvuokite kantrybe, tešla atrodys labai skysta ir nepaklusni, tačiau galiausiai ji vis tiek taps suvaldoma.

4. Nemažą dubenį patepkite trupučiu aliejaus ir suverskite tešlą. Dubens viršų uždenkite maistine plėvele (tešlos ji teneliečia), tada – virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti 1,5–2 val.

5. Tešlai kartą pakilus atidenkite dubenį ir naudodami didelį šaukštą ar specialų įrankį tešlai grandyti kabindami tešlą nuo dubens kraštų link vidurio vėl kiek paminkykite, kad ji subliūkštų. Tuomet lygiai taip pat uždenkite dubenį ir pakildykite tešlą dar 30 min.

 

6. Kol tešla antrąsyk kyla, įkaitinkite orkaitę iki 250 °C temperatūros. Pasiruoškite vidutinio dydžio skardą (maždaug 20x30 cm) aukštesniais kraštais – pilkite į ją šaukštą aliejaus ir kruopščiai ištepkite dugną bei kraštus. Dėkite skardą į orkaitę bent 15 min., kad gerai įkaistų.

7. Kai skarda bus įkaitusi, o tešla antrąsyk pakilusi, išimkite skardą, įpilkite dar šaukštą aliejaus ir suverskite tešlą, stenkitės, kad ji gultų panašaus storio sluoksniu ir užpildytų daugmaž visą skardą. Pirštų galiukais patapšnokite, kad užsipildytų ir kampai, tačiau labai stipriai neminkykite, tešloje susikaupęs oras turi išlikti, taip duona išliks puri.

8. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 200 °C, dėkite skardą su tešla ir kepkite apie 20 min. arba kol viršus taps auksiškai rusvas.

9. Kol duona kepa, išsukite sviestą su traiškytu česnaku ir žiupsniu druskos.

10. Ištraukite duoną iš orkaitės, viršų negailėdami patepkite paruoštu sviestu, leiskite 10 min. pravėsti skardoje, o tuomet baikite vėsinti iki kambario temperatūros ant grotelių.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.