Ingredientai
- Miltai 350 g
- Migdolai 125 g maltų arba migdolų miltų
- Druska 1 arbat. š. ¼
- Cinamonas 2 arbat. š. 2 ½ - malto
- Muskatas 1 arbat. š. ¼ - malto
- Sviestas 230 g
- Cukrus 100 g
- Kiaušiniai 2 vnt. trynių
- Citrinos 1 vnt. tarkuotos žievelės
- Migdolų eksraktas:(¼ - nebūtina) 1 arbat. š.
- Džemas 400 g mėgstamo - tiršto
- Miltelinis cukrus 1 sauja apibarstymui
Kaip gaminti
- Dubenyje sumaišykite miltus, maltus migdolus (arba migdolų miltus), druską, maltą cinamoną ir muskatą.
- Į kitą didelį dubenį sudėkite sviestą ir suberkite cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
- Po vieną įdėkite ir išplakite kiaušinių trynius.
- Įmaišykite tarkuotas citrinų žieveles ir migdolų ekstraktą, jei jį naudojate.
- Suberkite miltų mišinį ir išmaišykite. Išminkykite vientisą tešlą.
- Padalinkite paruoštą tešlą į dvi dalis. Kiekvieną iš jų įvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 2 valandas. Tuomet išimkite tešlą iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje apie 10 minučių, kad šiek tiek atšiltų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
- Tešlą dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir iškočiokite į maždaug 3 mm storio tešlos lakštą. Jei norite, galite tešlą kočioti tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų ar tiesiog ant miltais lengvai pabarstyto švaraus ir lygaus paviršiaus.
- Sausainių formelėmis išspauskite sausainius ir atsargiai juos perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Prisiminkite, kad turite išspausti lygų skaičių dviejų rūšių sausainių: apatinių (be išpjovimo viduje) ir viršutinių (su išpjovimu).
- Tešlos likučius šiek tiek paminkykite, iškočiokite ir iš jų taip pat sausainių formelėmis išspauskite sausainius.
- Paruoštus sausainius kepkite įkaitintoje orkaitėje: apatinius sausainius be išpjovimo apie 15 min., o viršutinius su išpjovimu – apie 10 min. Nuolat stebėkite kepančius sausainius, nes kepimo laikas gali priklausyti ir nuo jūsų orkaitės. Iškepę sausainiai turi būti gražiai auksinės spalvos. Neperkepkite sausainių, nes tuomet jie bus pernelyg trapūs.
- Iškepusius sausainius kelioms minutėms palikite skardoje, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
- Sausainiams visiškai atvėsus, viršutines jų dalis apibarstykite milteliniu cukrumi.
- Ant apatinių sausainių dalių tolygiai ir plonai paskleiskite po šaukštelį džemo. Džemą rinkitės tirštą ir tepkite jį ant sausainių saikingai – kitu atveju, suvožus abi sausainių puses, jis gali ištekėti pro kraštus.
- Po kiek laiko džemu pertepti sausainiai suminkštėja. Taigi, jei norite trapesnių – pertepkite juos džemu tik prieš patiekdami; jei labiau mėgstate minkštesnius – pertepkite kuo anksčiau. Skanaus!