Ingredientai
- Makaronai 400 g „linguine“ formos
- Bazilikai 50 g
- Kedrinės pinijos 1 valg. š.
- Parmezano sūris 80 g
- Avies pieno sūris pecorino romano 20 g
- Alyvuogių aliejus 0,3 st. venkite agresyvių aliejų
- Česnakai 1 skiltelės
Kaip gaminti
1. Pirmiausia pasigaminkime pestą. Nuplaukite bazilikų lapus, atidžiai atskirkite lapus nuo kotelių. Sukapokite skiltelę česnako. Elektriniu plaktuvu suplakite susmulkintą česnaką, baziliko lapus ir alyvuogių aliejų.
2. Suberkite pinijas, papildykite keliais šaukštais vandens, dar kartą išplakite. Supilkite parmezaną ir „pecorino“ sūrius, plakite, kol masė taps homogeniška.
3. Patiekalo gaminimas. Išvirkite pastą „linguine“, į verdantį vandenį įmeskite kelias šparagines pupeles (papildomai suteiks pastai aromato).
4. Supilkite vandenį, pasilikdami puodelyje virimo vandens.
5. Sumaišykite pastą su padažu, papildydami virimo vandeniu.
6. Patiekdami lėkštėje papuoškite šparaginėmis pupelėmis ir baziliko šakele.
Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:
Regėjau daugybę „pesto“ erzacų. Štai penki klasikiniai būdai sugadinti originalų receptą. 1) Vietoje pinijų (Viduržemio jūros pušų kankorėžių riešutėlių) dėti kedrų riešutėlių. Kedrai Genujoje neauga. Auga Libane ir Himalajuose... 2) Bazilikų trūkumą kompensuoti petražolėmis, gražgarstėmis ir kitomis žolelėmis. Aromatas ir skonis bus įdomūs. Bet tai nebus „pesto genovese“. 3) Sutaupyti parmezanui arba „pecorino“ sūriui, arba abiem, pasakyti: „ai, bus gerai ir „Džiugas“...“ Deja, nebus gerai... 4) Nesilaikyti teisingos kietųjų sūrių proporcijos parmezanas – „pecorino“, kuri turi būti 4:1. Nepamirškite: avies pieno „pecorino“ yra agresyvus sūris! 5) Naudoti prastą, pigų alyvuogių aliejų iš prekybos centro. Arba labai intensyvų. Geriausiai tinka Ligūrijos aliejus iš „taggiasca“ veislės alyvuogių – labai švelnaus skonio ir aromato. Jo galima nusipirkti ir Lietuvoje. Bet jis nėra pigus!
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pietums, Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Makaronai, Padažai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Italų