Ingredientai
- Veršiena 300 g veršelių kepenėlių
- Apelsinai 2 vnt.
- Makaronai 400 g
- Brokoliniai kopūstai 250 g
- Aliejus 2 valg. š.
- Česnakai 1 skiltelės
- Aitrioji paprika 30 g ankštis
- Vynas 4 valg. š. baltojo sauso
- Balzaminis actas 1 valg. š.
- Sviestas 2 valg. š.
- Druska 1 arbat. š. žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 arbat. š. žiupsnelis maltų
Kaip gaminti
1. Kepenėles supjaustykite 1 cm pločio ir 5 cm ilgio juostelėmis.
2. Nuo vieno apelsino nutarkuokite žievelę, iš likusio vaisiaus išspauskite sultis. Kitą apelsiną nulupkite ir išskirstykite skiltelėmis.
3. Makaronus suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 10 min. Tada sudėkite žiedynėliais išskirstytus brokolius ir virkite dar 2–3 min.
4. Kol makaronai su brokoliais verda, didelėje keptuvėje (kad kepenėles būtų galima sudėti vienu sluoksniu) įkaitinkite šaukštą aliejaus, 1 min. pakepinkite sugrūstus česnakus ir smulkintas aitriąsias paprikas, sudėkite kepenėlių juosteles ir vartydami kepkite dar kelias minutes.
5. Kai kepenėlės gražiai apskrus, suberkite apelsinų žieveles, supilkite sultis, vyną ir 1 min. patroškinkite. Kiaurasamčiu išgriebkite kepenėlių juosteles, o likusį padažą neuždengtoje keptuvėje kaitinkite, kol maždaug pusė skysčio išgaruos. Tada supilkite actą, sudėkite sviestą, apelsinų skilteles ir dar 1 min. pakaitinkite. Prieš nukeldami nuo ugnies padažą pagardinkite pipirais ir, jei reikia, pasūdykite.
6. Išvirusius makaronus ir brokolius nukoškite, sumaišykite su kepenėlėmis, padažu ir tuoj pat patiekite.
Patarimas. Šį patiekalą galima gaminti ir su vištų kepenėlėmis (jos pigesnės, bet sausesnės už veršelių kepenėles). Į troškinamas vištų kepenėles įpilkite dvigubai daugiau apelsinų sulčių ir įberkite žiupsnelį cukraus.