Ingredientai
- Kiauliena 1 kg malto kumpio
- Šoninė 200 g plonai pjaustytų riekelių
- Šaldyti žirneliai 100 g
- Raudonasis svogūnas 1 vnt.
- Svogūnai 1 vnt.
- Druska 1 arbat. š. česnakinės ir dar papildomai paprastos pagal skonį
- Juodieji pipirai 1 arbat. š. maltų
- Rudasis cukrus 1 arbat. š.
- Prieskoniniai žalumynai 2 arbat. š. mėgstamų džiovintų
- Aliejus 2 valg. š. kokybiško, kepimui
Kaip gaminti
1. Maltą kiaulieną apibarstykite maltais pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, česnakine druska.
2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite alyvuogių aliejuje keptuvėje. Į kepamus svogūnus berkite žiupsnelį druskos ir šaukštelį cukraus. Apkepusius svogūnus suberkite į maltą mėsą kartu su šaldytais žirneliais ir gerai rankomis išmaišykite, kad viskas vienodai pasiskirstytų.
3. Pailgą kepimo formą išklokite plonomis šoninės juostelėmis, jų kraštus palikite formos išorėje, kad vėliau galėtume užlenkti. Ant šoninės patalo sukrėsite maltos mėsos ruošinį, rankomis jį paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų ir neliktų oro tarpų. Šoninės juosteles užlenkite, o ant viršaus uždėkite likusias šoninės riekeles.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C laipsnių temperatūros. Kepimui paruoštą teriną apdenkite folija ir statykite į kepimo skardą, pripiltą vandens, taip, kad nors pusę kepimo formos būtų apsemta. Taip kepimui paruoštą teriną pašaukite į orkaitę kepti 2 valandoms.
5. Terinas bus iškepęs, kai aplink jį kepimo formoje susidarys skaidrios mėsos sultys, o įsmeigus į jį pagaliuką, bėgs skaidrios mėsos sultys be rausvos spalvos. Iškepusį teriną palikite ataušti. Kai atšals, dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
6. Pjaustykite ir valgykite teriną šaltą su krienais, garstyčiomis, majonezu. Iš likusių nuo kepimo mėsos sulčių taip pat galite pasiruošti padažą.