Ingredientai
- Miltai 415 g naudojau speltų, apie 1/3 kiekio dėjau viso grūdo
- Rudasis cukrus 300 g smaližiai gali dėti mažiausiai 350 g
- Kepimo milteliai 2,75 arbat. š.
- Kiaušiniai 2 vnt. dideli
- Soda 1 arbat. š.
- Cinamonas 1 arbat. š.
- Imbieras 1 arbat. š. malto
- Kefyras 250 ml
- Moliūgo tyrė 500 ml iškepkite moliūgą orkaitėje, atvėsinkite ir suplakite blenderiu iki vientisos masės
- Kakava 60 g
- Aliejus 60 ml rapsų arba saulėgrąžų
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170C laipsnių temperatūros. Pailgą kekso kepimo formą ištepkite riebalais (sviestu) ir pabarstykite miltais (arba išklokite kepimo popieriumi).
2. Viename dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir imbierą (tik nedėkite kakavos).
3. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite moliūgo piure, 3/4 kiekio kefyro, aliejų, ir viską sumaišykite. Tada dalimis dėkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite (neplakite, maišykite tik tol, kol susijungs ingredientai). Padalinkite tešlą į dvi dalis. Į vieną dalį tešlos supilkite likusį kefyrą ir suberkite kakavą (geriausia per sietelį, kad geriau susimaišytų), ir išmaišykite.
4. Dėkite šaukštu tešlą į kepimo skardą, vis pamaišydami šviesią tešlą su tamsia. Pabaigoje mediniu pagaliuku dar pamakaluokite per visą kekso masę, kad viduje šios dvi spalvos taip pat šiek tiek pasimaišytų, kad iškepęs keksas būtų gražesnis.
5. Pašaukite keksą į orkaitę ir kepkite apie 60-75 minutes arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą.
6. Atvėsinkite pyragą ant grotelių ir tik tada pjaustykite.