Ingredientai
- Pienas 250 ml kambario temperatūros; tešlai
- Mielės 1 valg. š. sausų; tešlai
- Vanilės ekstraktas 0,5 arbat. š. tešlai
- Kiaušiniai 3 vnt. po 1 tešlai, įdarui ir viršui
- Miltai 3,5 st. tešlai
- Cukrus 0,5 st. įdarui ir dar 3 šaukštai tešlai
- Druska 1 žiupsnelis tešlai
- Sviestas 225 g kambario temperatūros; 30 g tešlai ir 195 g pertepimui
- Migdolų miltai 250 g įdarui
- Migdolų ekstraktas 2 arbat. š. įdarui
- Grietinėlė 0,3 st. riebios; įdarui
- Migdolai 2 valg. š. plokštelių; pabarstymui
Kaip gaminti
Svarbiausia, ką reikia žinoti ir turėti omenyje planuojant laiką, – tešlą šiems kepiniams teks užminkyti iš vakaro, kad ji spėtų lėtai pakilti ir atvėsti. Pats štrudeliukų sukimo ir kepimo procesas ilgai neužtruks, tačiau darbo su kočėlu tikrai bus. Neabejokite – rezultatas tikrai vertas kiekvienos jūsų įdėto darbo minutes.
1. Pradėkite iš vakaro, nuo tešlos minkymo: dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus tarpusavy (sausas mieles, miltus, cukrų ir druską), tada supilkite pieną, kiaušinį, vanilę ir pirštais arba virtuviniu kombainu maišykite, kol masė ims įgauti vientisą pavidalą. Pabaigoje supilkite 30g tirpinto sviesto ir greitai užminkykite minkštą, šiek tiek lipnios konsistencijos tešlą (neminkykite pernelyg ilgai!). Suformuokite iš tešlos kvadratą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą vienai valandai.
2. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite iš jos stačiakampį 30×15 cm, taip, kad trumpesnės kraštinės būtų stačiakampio viršuje ir apačioje. Likusį labai minkštą sviestą (195 g) kuo tolygiau ištepkite ant tešlos paviršiaus, palikdami apie 1 cm stačiakampio kraštuose. Užlenkite apatinį tešlos trečdalį į viršų, o tada viršutinį tešlos stačiakampio trečdalį užlenkite uždėdami ant apatinio. Pasukite gautą mažą stačiakampį 90 laipsnių kampu (kad būtų patogiau kočioti) ir vėl iškočiokite stčiakampį 25x17cm, vėl trumpesnes kraštines turėdami viršuje ir apačioje. Stenkitės kočiojant naudoti kuo mažiau papildomų miltų. Vėl lygiai taip pat sulaknkstykite tešlą: užlenkite apatinę dalį iki 1/3 tešlos ploto, tada užlenkite viršutinę dalį ant šios. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 45 minutėms.
3. Kartokite lygiai tokį pat tešlos kočiojimą ir lankstymą dar mažiausiai 3 kartus, kaskart atšaldydami tešlą mažiausiai 30 minučių. Po paskutinio tešlos iškočiojimo ir sulankstymo šaldykite tešlą mažiausiai 5 valandas, o geriausiai – per naktį.
4. Prieš formuodami bandeles išimkite tešlą iš šaldytuvo ir palikite 20 minučių kambario temperatūroje. Paruoškite dvi kepimo skardas, išklokite jas kepimo popieriumi.
5. Per tą laiką pasigaminkite migdolų įdarą: visus įdaro ingredientus susėkite į virtuvinio smulkintuvo indą ir kapokite, kol gausite vientisą tirštą konsistenciją.
6. Visą tešlos gabalą padalinkite į 4 dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite į keturis stačiakampius 20x35cm. Ant dviejų tešlos stačiakampių ištepkite migdolų įdarą, o tada juos užklokite likusiais tešlos gabalais. Gausite du stačiakampius tešlos.
7. Kiekvieną jų supjaustykite į 10 juostelių, pjaudami lygiagrečiai trumposios kraštinės. Imkite kiekvieną juostelę ir sukite ją aplink savo ašį, o tada galus sujinkite, formuodami apskritimą su skyle (kaip riestainį).
8. Dėkite taip paruoštą bandelę į kepimo skardą. Kartokite su visomis likusiomis tešlos juostelėmis, palikdami tarpus skardoje tarp jų, kad turėtų vietos kilti kepant. Uždenkite abi skardas švariais virtuviniais rankšluosčiais ir palikite pakilti kambario temperatūroje apie 40 min (arba kol tūris padvigubės).
9. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Prieš pat pašaunant kepti patepkite kiekvieną bandelę kiaušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis. Kepkite apie 17 minučių, arba kol gražiai paruduos, apskrus. Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pusryčiams
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Rengiu šventę: Kalėdos, Vaikų šventė, Vakarėlis, Velykos