Ingredientai
- Kiaušinio baltymas 4 vnt. kambario temperatūros; morengams
- Cukrus 280 g 230 g (namuose malto kavamalėje ar kuo smulkiau grūsto, bet ne pirktinės cukraus pudros) morengams ir 50 g kremui
- Druska 1 žiupsnelis morengams
- Grietinėlė 350 ml ne mažiau kaip 35 proc. riebumo; kremui
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š. kremui
- Įvairios uogos 500 g mes naudojome šviežias šilauoges, avietes, braškes ir kivius
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros.
2. Į didelį švarų metalinį ar stiklinį indą sudėkite baltymus, atskirtus nuo trynių su žiupsneliu druskos ir gerai išplakite iki minkštų, akytų putų. Tada pamažu, pildami dalimis, įplakite cukrų: iš pradžių dėkite vieną šaukštą smulkaus cukraus nuolat plakdami, kol visiškai ištirps ir visai nesimatys granulių (apie 1 min.), tada antrą šaukštą ir t.t. Kartokite, kol subersite visą cukrų. Ar cukrus tikrai ištirpęs, galite patikrinti paėmę šiek tiek plakinio tarp pirštų galiukų ir patrynę – cukraus turi visiškai nesijausti, jis visas turi būti ištirpęs.
3. Kepimo skardą padenkite kepimo popieriumi. Ant jo galite formuoti morengus specialiu konditeriniu švirkštu, paprastu maišeliu su prakirptu kampu arba tiesiog šaukštu (kaip darėme mes). Formuojant pavlovų morengus, suformuokite lizdelio formos morengą su įdubimu viduryje ir aukštesniais krašteliais – taip turėsite vietos, kur dėti plaktą grietinėlę su vaisiais ir uogomis. Iš recepte nurodyto kiekio mes suformavome 8 pusės delno dydžio morengus, bet dydis gali būti bet koks, tad galite gaminti mažesnius ar didesnius.
4. Kai baigsite formuoti morengus, dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 80 min. Iškepus neskubėkite traukti iš orkaitės. Geriausiai – net neatidarykite orkaitės. Tiesiog palikite morengus orkaitėje natūraliai lėtai atvėsti dar valandą ar dvi (galite ir pernakt). Greitai išėmus jie gali suskilti.
5. Kol morengai vėsta, pasigaminkite įdarą: švariame sausame dubenyje gerai išplakite šaltą grietinėlę su norimu kiekiu cukraus ir vanile. Plakite iki standžių putų.
6. Kai atvėsusius morengus išimsite iš orkaitės ir jau galėsite tiekti, į jų vidurį dėkite po šaukštą ar du plaktos grietinėlės, ant jos – norimų vaisių ir uogų. Štai ir viskas, turite nuostabiąją pavlovą, kuri pasiruošusi keliauti ant vaišių stalo!