Ingredientai
- Sviestas 100 g torto lakštams
- Cukrus 2 st. 1 torto lakštams ir 1 kremui
- Medus 2 valg. š. torto lakštams
- Kepimo milteliai 1 arbat. š. torto lakštams
- Miltai 4 st. torto lakštams
- Kiaušiniai 2 vnt. torto lakštams
- Meduolių prieskoniai 2 arbat. š. torto lakštams
- Druska 1 žiupsnelis torto lakštams
- Grietinė 500 ml riebios; kremui
- Grietinėlė 250 ml plakamosios; kremui
- Citrinos 2 vnt. sultys ir nutarkuota jų žievelė kremui ir dar šaukštas sulčių sausainių glajui
- Vanilinis cukrus 1 arbat. š. kremui
- Miltelinis cukrus 2 valg. š. sausainių glajui
- Aguonos 1 arbat. š. sausainių glajui
Kaip gaminti
Jį geriausia paruošti prieš kelias dienas iki šventės, tada spės subręsti ir suminkštėti. Iš tos pačios tešlos iškepu ir kalėdinių sausainių, juos dekoruoju glajumi bei papuošiu sausainiais tortą – namai pakvimpa tikromis Kalėdomis.
1. Pirmiausia pagaminkite torto lakštų tešlą. Medų, gabalėliais supjaustytą sviestą, cukrų ir maltus prieskonius pašildykite ant nekaitrios ugnies, kol ištirps ir taps vientisa mase. Kai masė kiek praauš, išplakite ją su kiaušiniais. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir įmaišykite į paruoštą masę. Užminkykite kietą tešlą, ją įsukite į maistinę plėvelę ir įdėkite kelioms valandoms į šaldytuvą. Geriausia tešlą šaldytuve palikti bręsti per naktį.
2. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir šiek kiek palaikykite kambario temperatūroje. Padalykite ją į 10 vienodų gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį plonai iškočiokite ir išpjaukite lakštus pagal torto formos dugną, tešlos nuopjovas palikite. Dalį nuopjovų iškepkite kartu su torto lakštais. Iš likusios dalies tešlos atraižų žvaigždučių arba eglučių formelėmis išspauskite sausainius ir juos iškepkite, bus tortui papuošti. Torto lakštus vieną paskui kitą ir sausainius kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol parus, maždaug 4–5 minutes.
3. Kremo gamybai pirmiausia nuo citrinų smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis. Grietinę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis bei jų žievelėmis. Atskirai iki standumo išplakite grietinėlę. Grietinės kremą sumaišykite su plakta grietinėle.
4. Ant torto formos dugno patieskite kepimo popierių, ant jo vieną paskui kitą dėkite iškeptus torto lakštus, kiekvieną jų prieš tai gausiai aptepę kremu. Nepamirškite kremu aptepti ir torto viršaus. Paruoštą tortą statykite nakčiai į šaldytuvą, kad subręstų.
5. Atlikusias nuo lakštų kepimo tešlos atraižas sumalkite į smulkius trupinius. Iš citrinų sulčių ir miltelinio cukraus užmaišykite tirštą glajų ir juo dekoruokite iškeptus sausainius, apibarstykite aguonomis.
6. Medaus tortą išimkite iš formos, paruoštais trupiniais apibarstykite jo viršų ir šonus, o papuoškite dekoruotais glajumi sausainiais.
Kategorijos
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Rengiu šventę: Kalėdos, Vaikų šventė