Ingredientai
- Sausainiai 200 g naminių kalėdinių; pagrindui ir dar keli papuošimui bei 2 šaukštai maltų varškės masei
- Sviestas 100 g pagrindui
- Varškė 800 g riebios; varškės masei
- Jogurtas 200 g tiršto graikiško; varškės masei
- Apelsinai 1 vnt. varškės masei
- Cukrus 1 st. nerafinuoto cukranendrių; varškės masei
- Kiaušiniai 3 vnt. varškės masei
- Miltai 1 valg. š. šviesių speltų; varškės masei
- Cinamonas 1 arbat. š. varškės masei
- Kardamonas 1 arbat. š. malto; varškės masei
- Kokosų drožlės 2 valg. š. papuošimui
Kaip gaminti
Pyrago pagrindui panaudojau naminių meduolių trupinius, kurių tešlą skaninau aromatingais meduolių prieskoniais. Tų pačių meduolių trupinių bėriau ir į varškės masę, kurią dar papildomai skaninau cinamonu, kardamonais, apelsinų žievelėmis. O patį pyragą puošiau meduoliniais žmogeliukais.
Labai aromatingas, šventėmis ir meduoliais kvepiantis kepinys. Jį galite išsikepti kiek anksčiau, prieš Kūčias ir laikyti šaldytuve iki Kalėdų. Varškės pyragai mėgsta pabręsti šaldytuve, o šis nuo meduolių prieskonių taps tik dar skanesnis. Kvapnaus pasiruošimo Kalėdoms!
Pastaba: ingredientai nurodyti 24 cm skersmens kepimo formai
1. Pirmiausia paruoškite pyrago pagrindą. Kalėdinius meduolius susismulkinkite elektrinėje kapoklėje ir sumaišykite su minkštu sviestu. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių ir paskleiskite paruoštą pagrindo masę. Statykite kepti į iki 160C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 10 minučių.
2. Varškės masei skirtą varškę ir jogurtą supilkite į kapoklę arba galingą kokteilinę. Ten pat smulkiai įtarkuokite apelsino žievelės ir įspauskite apelsino sultis. Viską gerai išsukite iki vientisos masės, kol varškė taps kreminė ir vientisa.
3. Į varškės masę įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, prieskonius, kelis šaukštus maltų meduolių trupinių ir šaukštą miltų. Viską išsukite iki vientisos masės ir supilkite ant iškepusio pagrindo. Pyragą pašaukite kepti į 190C laipsnių įkaitusią orkaitę 30 minučių, po to temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir dar kepkite 30 minučių. Kai pyragas iškeps, pradarykite orkaitės dureles ir palikite jį visiškai ataušti praviroje orkaitėje. Kai atšals, galėsite dėti į šaldytuvą.
4. Kokosų sniegui paruošti, kokosų drožles susmulkinkite elektrinėje kapoklėje arba galingoje kokteilinėje. Paruoštu kokosų sniegeliu per kiaurasamtį apibarstykite pyragą. Jį puoškite kalėdiniais meduoliais.