10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas „Rosca de reyes“

Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas
Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas / Autorės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Jolanta Vitkutė: Per Trijų karalių dieną, sausio 6-ąją, meksikiečiai tradiciškai su šeima arba draugais valgo karaliaus pyragą – „rosca de reyes“ – tai tarsi didžiulis sviestinės tešlos riestainis, gardintas cukruotais vaisiais ir aplietas cukraus glajumi. Bet smagiausia, jog jame suslapstytos plastikinės lėlytės! 

 

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Trijų karalių pyragas valgomas pagal tam tikrą ritualą. Visi susėda už stalo, ant kurio puikuojasi tik rosca de reyes pyragas. Iš pradžių man buvo sunku patikėti. Kaip? Nei salotų, nei jokių kitų patiekalų? „Taip, – juokėsi mano meksikiečiai draugai, – šią dieną renkamės valgyti tik Trijų Karalių pyrago.“ Jis visada patiekiamas su karšto šokolado arba café de olla puodeliu.

Kiekvienas laužia gabaliuką, ir tie, kurie savo riekelėje aptinka plastikinę figūrėlę, simbolizuojančia kūdikėlį Jėzų, skelbiami karaliais. Jie po mėnesio, vasario 2-ąją, turi surengti visiems Día de la Candelaria, arba Žvakių dieną, per kurią indėniškos tradicijos susijungia su katalikų tikėjimu.

1. Ištirpinkite mieles nedideliame kiekyje šilto vandens. Pridėkite 2-3 šaukštelius miltų. Gerai sumaišykite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų dvigubai (maždaug 30 – 40 min.)

2. Ant stalo supilkite miltų „vulkaną“. Į centrą sumeskite paruoštas mieles. Sudėkite visus likusius ingredientus, išskyrus džiovintus cukruotus vaisius. Gerai viską išminkykite rankomis. Palikite tešlą šiltai pakilti (kol jos padaugės dvigubai).

 

3. Pabarstykite ant stalo miltų ir suformuokite iš tešlos ilgą stačiakampį.

4. Išilgai stačiakampio, per viduriuką sukraukite džiovintų cukruotų vaisių gabaliukus ir, kur ne kur, plastikines lėlytes (jei turite). Paslėpkite vaisius, užlenkdami tešlos šonus ir suformuodami ritinį.

5. Paruoškite kepimo skardą, ištepdami visą sviestu ir pabarstydami miltais.

6. Suformuokite iš tešlos pailgą žiedą ir atsargiai klokite į skardą.

7. Patepkite pyrago viršų kiaušiniu, sumaišytu su truputėliu sviesto, ir dekoruokite džiovintais cukruotais vaisiais bei cukrumi.

8. Kepkite apie 25 min, iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

9. Ataušinkite ir skanaukite (tik atsargiai, nes jūsų gabalėlyje gali būti pasislėpus plastikinė lėlytė ar kietas riešutas!) su kava ar karšto šokolado puodeliu.

Pasiūlymai dekoracijoms:

  • specialių plastikinių figurėlių (jei neturite, galite jas pakeisti, pvz, nelukštentais graikiniais riešutais);
  • 1 plaktas kiaušinis, pyragui aptepti;
  • džiovintų cukruotų vaisių gabaliukų ar vaisių sūrio, supjaustyto išilgom juostelėm;
  • cukraus.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.