Ingredientai
- Paprikos 8 vnt. nedidelės saldžiosios
- Aliejus 2 valg. š.
- Svogūnai 1,5 vnt. 1 paprikų patalui ir 0,5 įdarui
- Morkos 1 vnt. pundelis; supjaustytų griežinėliais; paprikų patalui
- Druska 1 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
- Aitrioji paprika 1 žiupsnelis arba pagal skonį
- Pomidorų pasta 3 valg. š. paprikų patalui
- Malta mėsa 0,5 kg tiks jautiena, ėriena, žvėriena, kiauliena, kalakutiena ar mišinys; įdarui
- Ryžiai 0,5 st. įdarui
- Česnakai 2 skiltelės įdarui
- Kuminai 1 žiupsnelis maltų; įdarui
- Saldžiosios paprikos milteliai 1 žiupsnelis įdarui
- Rūkyta malta raudonoji paprika 1 žiupsnelis įdarui
- Prieskoniniai žalumynai 2 valg. š. petražolių, kalendrų ar kitokių; įdarui ir dar šiek tiek patiekimui
Kaip gaminti
1. Pradėkite nuo įdaro. Ryžius užpilkite vandeniu (pusei stiklinės – nepilna stiklinė vandens) ir išvirkite. Kol ryžiai verda, apkepinkite svogūnus, kol jie švelniai apskrus. Pačioje pabaigoje sudėkite susmulkintą česnaką ir po pusės minutės nukelkite nuo ugnies.
2. Dubenyje sumaišykite maltą mėsą (man skaniausia, kai mėsa malta stambiai), išvirtus ryžius, apkepintus svogūnus, pagardinkite druska ir prieskoniais (berkite tokius, kokius mėgstate arba tuos, kurių turite), suberkite sukapotus žalumynus ir viską gerai išmaišykite.
3. Paruoškite įdarymui paprikas: nupjaukite jų viršūnes, ir išimkite sėklas ir membranas, praskalaukite ertmę vandeniu. Kimškite įdaro vis paspausdami, kad visa ertmė kuo labiau užsipildytų. Uždenkite įdarytą papriką nupjauta „kepurėle“.
4. Dideliame troškintuve (aš naudoju ketaus) įkaitinkite šlakelį aliejaus ir jame kepinkite svogūnus tol, kol jie suminkštės. Suberkite morkas ir toliau kepinkite, kol morkos lengvai karamelizuosis. Pagardinkite druska, pipirais ir aitriąja paprika, tada įdėkite apie 2–3 šaukštus pomidorų pastos. Viską išmaišykite. Įpilkite šiek tiek vandens (apie 1 stiklinę), ir dar pamaišykite, kad pomidorų pasta ištirptų. Tada statykite į troškintuvą paprikas (galima jas ir guldyti, bet man gražiau, kai jos stovi, ir kai koteliai styro viršuje), vieną prie kitos. Įpilkite dar šiek tiek vandens, jei trūksta, kad paprikos būtų uždengtos maždaug iki 2/3 savo aukščio. Jei vandens įpilsite daugiau, nieko tokio, turėsite skystesnį padažą). Galite įberti dar šiek tiek druskos, pagal skonį.
5. Uždenkite puodą, užvirinkite, ir palikite troškintis ant nedidelės ugnies apie 40 min. Aš dažniausiai užvirus troškintuvą perkeliu į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių ir palieku troškintis apie valandą (ir pvz., einu pasivaikščioti).
6. Patiekite įdarytas paprikas pabarstę žalumynais, su virtomis bulvėmis, grietine ir būtinai kaukazietiška adžika! Ji čia labai tinka.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums