Ingredientai
- Pienas 120 ml tešlai
- Vanduo 80 ml tešlai ir dar šaukštas viršui
- Mielės 7 g sausų; tešlai
- Sviestas 60 g tešlai
- Miltai 500 g gali reikėti kiek daugiau; tešlai
- Cukrus 3 valg. š. tešlai ir dar šaukštelis įdarui
- Druska 0,5 arbat. š. tešlai
- Kiaušiniai 2 vnt. 1 tešlai (kambario temperatūros) ir 1 viršui (nedidelis)
- Kreminis sūris 200 g įdarui
- Šilauogės 1 sauja įdarui (nebūtinai)
- Citrinos 1 vnt. nutarkuota žievelė; įdarui
- Uogienė 150 ml mėlynių
- Perlinis cukrus 1 valg. š. viršui (nebūtinai)
Kaip gaminti
1. Į nedidelį puodą dėkite sviestą ir nustatę nedidelį karštį, išlydykite. Supilkite pieną, vandenį ir pakaitinkite iki kūno temperatūros.
2. Perpilkite skystį į indą, kuriame minkysite tešlą, suberkite mieles, cukrų ir išmaišykite. Leiskite kelias minutes mišiniui pastovėti, kol mielės ištirps.
3. Į skystį su mielėmis berkite miltus, įmuškite kiek paplaktą kiaušinį, pradžioje maišykite, o tada imkitės minkymo. Jei tešla itin lipni, galite įberti saujelę miltų, tačiau verčiau nepersistengti. Minkykite kelias minutes, kol tešla bus glotni, elastinga. 4. Dėkite išminkytą tešlą į riebalais pateptą dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluosčiu ir statykite į šiltą vietą 45-60 min. – tešla turi padvigubėti.
5. Kol tešla kyla, nedideliame dubenyje kreminį sūrį išsukite su įdarui skirtu cukrumi ir citrinos žievele.
6. Ant lygaus paviršiaus paklokite gabalą kepimo popieriaus. Pakilusią tešlą perminkykite, o tada kočėlu ant patiesto popieriaus iškočiokite iš jos maždaug 25 x 35 cm dydžio stačiakampį.
7. Viduryje, per visą gauto stačiakampio ilgį paskleiskite išsuktą kreminį sūrį. Ant jo šaukštais tolygiai padėliokite mėlynių uogienės, jei naudojate, berkite ir šviežių šilauogių, o tada per visą įdaro ilgį pašlakstykite truputį citrinos sulčių.
8. Iš abiejų įdaro pusių likusiuose tuščiuose tešlos kraštuose aštriu peiliu padarykite 1,5-2 cm pločio įpjovas. Imdami po vieną tešlos juostelę paeiliui tai vienoje, tai kitoje įdaro pusėje denkite įdarą ir taip supinkite savotišką kasą (kaip tai daroma, galite pamatyti šiame filmuke).
9. Su visu kepimo popieriumi perkelkite pyragą ant plačios kepimo skardos, pridenkite rankšluosčiu ir leiskite vėl apie 40 min. pakilti.
10. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
11. Aptepimui skirtą kiaušinį paplakite su vandeniu, o tada gautu mišiniu aptepkite pyrago viršų, jei naudojate, pabarstykite perliniu cukrumi.
12. Kepkite 25-30 min., kol pyrago viršus bus auksiškai rudas. Leiskite kiek pravėsti ir galite ragauti!