Ingredientai
- Sviestas 170 g ištirpinto
- Pienas 600 ml pašildyto iki kūno temperatūros
- Cukrus 180 g
- Šafranas 0,5 arbat. š.
- Druska 0,5 arbat. š.
- Miltai 900 g
- Kiaušiniai 1 vnt. paplaktas, bandelėms aptepti
- Razinos 1 sauja nuplautų ir nusausintų
- Mielės 40 g šviežių
Kaip gaminti
1. Į didelį dubenį persijokite miltus ir padarykite duobutę.
2. Kitame dubenyje sumaišykite pieną ir lydytą sviestą.
3. Grūstuvėje sugrūskite šafraną su trupučiu cukraus. Jei grūstuvės neturite, sutrinkite šafrano plaušelius su cukrumi pirštais (tik vėliau gerai nusiplaukite rankas, nes pirštai bus geltoni). Suberkite šafraną į pieno ir sviesto mišinį ir išmaišykite.
4. Į miltuose padarytą duobutę dėkite mieles, užberkite šaukštelį cukraus, pilkite šiek tiek pieno-sviesto mišinio ir maišydami padarykite tirštą košelę. Apiberkite košelę trupučiu miltų iš to paties dubens ir pridengę leiskite keliolika minučių ramiai pabūti – per tą laiką susidarys kauburėlis, vadinasi, mielės „pabudo“.
5. Likusiame pieno ir sviesto mišinyje, kurį jau nuspalvino šafranas, ištirpinkite cukrų, suberkite druską. Visą šį skystį pilkite į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis, maišykite, o tada imkite minkyti.
6. Minkykite tešlą ilgai ir kantriai, rankomis – apie 10 min., elektriniu kombainu – apie 5 min. Tešla turi būti blizgi, elastinga, nebelipti prie paviršiaus.
7. Suformuokite iš tešlos rutulį, dėkite į dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite 35–45 min. pakilti šiltoje vietoje (galite dubenį su tešla dėti ant kito dubens, kuriame pripilta karšto vandens, tik svarbu, kad tešlai nebūtų per karšta!).
8. Pakilusią tešlą švelniai perminkykite, padalinkite į 30–35 dalis, iš kiekvieno gabaliuko ant miltuoto darbastalio iškočiokite maždaug piršto storio virvelę, o tada jos galus susukite į priešingas puses (suprasite pažvelgę į nuotrauką).
9. Dėkite suformuotas bandutes ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir vėl pridengę dėkite pakilti 30–40 min.
10. Kol bandelės kyla, orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.
11. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu, įspauskite po raziną abiejose „sūkurėliuose“ ir dėkite kepti.
12. Kepkite 12–15 min. arba kol bandelės bus auksiškai geltonos ir gražiai išsipūtusios. Atvėsinkite ir skanaukite!
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pusryčiams, Vaikams
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai, Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Švedų