Ingredientai
- Obuoliai 1,5 kg geriau rūgštesnių; obuolienei
- Citrinos 1 vnt. išspaustos sultys; obuolienei
- Vanduo 0,3 st. obuolienei
- Cukrus 120 g 70 g obuolienei ir 50 g bandelėms
- Vanilės pupelių pasta 1 valg. š. obuolienei ir dar 1 šaukštelis bandelėms
- Sviestas 70 g 20 g obuolienei ir 50 g ištirpinto ir atvėsinto bandelėms
- Miltai 230 g paprastų arba speltų; bandelėms
- Mielės 7 g sausų; bandelėms
- Druska 1 žiupsnelis
- Pienas 125 ml pašildyto; bandelėms
- Kiaušinių tryniai 2 vnt. didelių; bandelėms
- Cinamonų lazdelė 4 vnt. sulaužytos; bandelių papuošimui
- Kiaušiniai 1 vnt. paplaktas su šaukštu pieno; bandelių papuošimui
Kaip gaminti
1. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, tada dar pusiau, išimkite sėklas. Supjaustykite obuolius įvairaus dydžio gabalėliais. Palikite ir kiek didesnių, kad suvirusi obuolienė turėtų gabalėlių.
2. Į puodą supilkite cintrinos sultis, vandenį, cukrų ir vanilę. Suberkite apie ⅔ kiekio obuolių (pasilikite smulkiausius gabalėlius). Kaitinkite šią masę vis pamaišydami, virinkite ant nedidelės ugnies apie 15 minučių (laikas priklausys nuo to, kokios rūšies ir kietumo jūsų obuoliai, gali pakakti mažiau, bet gali prireikti dar ilgiau), kol obuoliai sukris, visiškai suminkštės. Įdėkite sviestą ir suberkite atidėtus obuolių gabalėlius, dar pavirinkite kelias minutes, kol ir šie paskesnieki šiek tiek suminkštės, bet nesukris visiškai.
3. Sudėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.
O kai obuolienė jau bus paruošta, kvieskite savo vaikus į virtuvę, ir imkitės mielinių bandelių su gaiviu įdaru, kurios savo forma primins nuo medžių nukritusius obuolius! Tik įsivaizduokite, su kokiu džiaugsmu tokias bandeles mažieji nešis į mokyklą ir su kopkiu apetitu sušveis priešpiečiams.
1. Miltus, mieles, druską sumaišykite dubenyje arba elektrinio kombaino inde. Supilkite pašildytą pieną (tik ne per karštą, ne daugiau 40 °C), kiaušinio trynius, cukrų, vanilę, ir maišykite, paskiausiai lėta srovele supildami tirpintą sviestą.
2. Minkykite tešlą, kol ji taps elastinga, žvilganti. Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite maistine plėvele arba rankšluosčiu ir palikite apie valandą pastovėti šiltoje vietoje, kad tešlos kiekis padvigubėtų.
3. Kol tešla kyla, pasiruoškite keksiukų kepimo formą, išklokite ertmes popieriniais sijonėliais arba ištepkite riebalais. Cinamono lazdeles sulaužykite gabalėliais (maždaug 5 cm) – bus obuolių „koteliai“.
4. Pakilusią tešlą išimkite ant darbastalio, padalinkite į 10 dalių. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite rutulį. Jį suplokštinkite, į vidų įdėkite maždaug po 1 šaukštą obuolienės, sulipdykite kraštelius, dar kartą paridenkite, kad bandelė būtų apvali, ir dėkite į paruoštą skardą. Į kiekvienos bandelės centrą įspauskite po cinamono lazdelės gabalėlį, įbesdami jį iki pat bandelės dugno. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite bandeles dar kartą pakilti, apie 30-40 min.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 25 minutes. Jei cinamono lazdelės kepant iššoks į paviršių ir susikreivins, nepergyvenkite, įspauskite jas atgal į iškepusias bandeles.
Patiekite geriausia šiltas!
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pusryčiams, Vaikams
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Rengiu šventę: Vaikų šventė