Ingredientai
- Kiaušiniai 4 vnt. 3 kiaušinio tryniai - tešlai ir vienas kiaušinis patepimui
- Miltai 500 g tešlai
- Pienas 250 ml tešlai
- Mielės 30 g tešlai
- Cukrus 220 g 120 g - tešlai ir 2 valg. š. - įdarui
- Margarinas 120 g tešlai
- Druska 3 g tešlai
- Citrinos 1 vnt. tarkuotų žievelių - tešlai ir puse arbat. š. žievelių - įdarui
- Vanilinis cukrus 1 žiupsnelis tešlai
- Obuoliai 2 vnt. dideli - įdarui
- Apelsinai 1 vnt. pusė arbat. š. tarkuotų žievelių - įdarui
- Cinamonas 1 arbat. š. įdarui
- Razinos 1 sauja mirkytos - įdarui
Kaip gaminti
1. Į dubenį išsijokite miltus, viduryje padarykite duobutę.
2. Pieną pašildykite iki maždaug 35 laipsnių, įtrupinkite mieles, įberkite šaukštelį cukraus ir išmaišykite. Mišinį supilkite į duobutę miltuose ir maišykite su kraštuose esančiais miltais, kol tešla pasidarys grietinės tirštumo. Apiberkite šonuose likusiais miltais ir palikite 15–20 minučių kilti.
3. Kiaušinių trynius išsukite su likusiu cukrumi, sudėkite supjaustytą margariną ir išmaišykite.
4. Mišinį supilkite ant pakilusių mielių, pabarstykite druska ir užminkykite tešlą. Baigiant minkyti suberkite citrinos ar apelsino žieveles, pabarstykite vaniliniu cukrumi.
5. Tešlą sudėkite į didesnį dubenį, uždenkite ir palikite kilti 1–2 valandas.
6. Obuolius nulupkite, perpjaukite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Ant obuolių pabarstykite apelsinų ir citrinų žievelių, cukraus, cinamono ir atsargiai išmaišykite.
7. Mielinę tešlą plonai iškočiokite, įstrižai įpjaukite lakšto kraštus. Jo viduryje eilute sudėkite obuolių skilteles, ant viršaus užbarstykite razinų.
8. Obuolių eilutę kryžiuojant apklokite tešlos lakšto kraštų juostelėmis. Pyragą atsargiai įdėkite į miltais pabarstytą formą, aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 30–45 minutes.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“