Ingredientai
- Miltai 380 g tešlai
- Mielės 20 g šviežių arba 10 g sausų; tešlai
- Kiaušiniai 2 vnt. 1 didelis tešlai ir 1 sumaišytas su 2 šaukštais pieno (patepimui)
- Kiaušinių tryniai 1 vnt. tešlai
- Pienas 150 ml šilto; tešlai
- Cukrus 140 g 60 g tešlai ir 80 g įdarui
- Druska 1 žiupsnelis tešlai
- Sviestas 80 g ištirpinto ir atvėsinto; tešlai
- Aguonos 80 g įdarui
- Marcipano masė 50 g įdarui
- Migdolų ekstraktas 2 ml keli lašeliai; įdarui
- Cukraus pudra 1 valg. š. pabarstymui iškepus
- Slyvos 700 g perpjautų pusiau, išimtais kauliukais
Kaip gaminti
1. Jei tešlai naudosite šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių mišinį (iš produktų, kurie nurodyti sąraše): sumaišykite dubenėlyje mieles su 1 šaukštu cukraus, 3 šaukštais miltų ir 4 šaukštais drungno pieno. Šį mišinį palikite suputoti, o paskui įmaišykite ruošdami tešlą, taip pat kaip naudojant sausas mieles.
2. Jei naudosite sausas mieles, jas sumaišykite su miltais, kiaušiniu ir kiaušinio tryniu, pienu, cukrumi, druska, pačioje pabaigoje supilkite tirpintą atvėsintą sviestą ir suminkykite minkštą elastingą tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu, ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 1,5 valandos arba kol tešlos kiekis padvigubės.
3. Kol tešla kyla, pasiruoškite aguonų masę: aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti, kol vanduo atvės. Nukoškite kuo sausiau, tada 2 kartus sumalkite malimo mašinėle (arba susmulkinkite virtuviniu kombainu). Aguonas taip pat galima pavirinti apie 10 min., tada nukošti kuo sausiau, ir sumalti. Maltas aguonas sumaišykite su marcipanais ir cukrumi, pagardinkite migdolų esencija.
4. 26 cm diametro kepimo indą išklokite pergamentiniu popieriumi.
5. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus į maždaug 30×40 cm keturkampį. Jį supjaustykite į 3 juostas: 10 cm pločio ir 40 cm ilgio (kaip nuotraukoje). Į kiekvienos juostos vidurį dėkite aguonų įdaro ir sulipdykite kraštus taip, kad gautumėte aguonomis pripildytus „vamzdelius“. Šiuos vamzdelius susukite į spiralę paruoštoje kepimo skardoje, neprispausdami kraštų vienas prie kito, kad į tarpus tilptų slyvos.
6. Slyvas sudėliokite į tarpus tarp tešlos vamzdelių, taip, kad jos šiek tiek viena su kita persidengtų. Taip paruoštą pyragą palikite šiltoje vietoje, uždengtą virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Visą pyrago paviršių ištepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 35-40 min., kol visas viršus gražiai patamsės. Išimkite ir atvėsinkite. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.
Kategorijos
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Rengiu šventę: Kalėdos, Vaikų šventė