Ingredientai
- Miltai 300 g
- Kepimo milteliai 1,5 arbat. š.
- Imbieras 5,5 arbat. š. 2,5 malto ir 3 tarkuoto šviežio
- Muskatas 0,5 arbat. š.
- Cinamonas 0,5 arbat. š.
- Druska 0,5 arbat. š.
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
- Rudasis cukrus 150 arbat. š. geriau tamsaus
- Sviestas 110 g
- Margarinas 110 g kuo geresnės sudėties
- Kiaušiniai 1 vnt. didelis
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š.
- Medus 3 valg. š. arba melasos
- Cukrus 3 valg. š. pavoliojimui
- Kristalizuotas imbieras 100 g sukapoto
Kaip gaminti
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 2 dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus.
3. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite.
4. Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų.
5. Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite.
6. Kepkite sausainius 10–12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis.
7. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.