Ingredientai
- Sviestas 125 g kambario temperatūros
- Cukrus 8 valg. š. 6 šaukštai tešlai ir 2 šaukštai viršui
- Medus 85 g jei susicukravęs, pakaitinkite; ir dar pora šaukštų aptepimui (nebūtina)
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š. tešlai
- Kiaušiniai 3 vnt. dideli, tryniai atskirti nuo baltymų; tešlai
- Druska 2 žiupsnelis tešlai
- Kepimo milteliai 1,5 arbat. š. tešlai
- Miltai 160 g tešlai
- Citrinos sultys 2 valg. š. viršui
- Obuoliai 4 vnt. vidutinio dydžio, nulupti, perpjauti pusiau, be sėklalizdžių
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Apvalios kepimo formos (geriausiai – nuimamais kraštais) dugną išklokite kepimo popieriumi, kraštus patepkite sviestu.
2. Paruoškite obuolius. Nuluptus, perpjautus perpus, be sėklų ir sėklalizdžių guldykite juos ant lentelės pjūviu į apačią ir supjaustykite it armonikėlę, neįpjaudami iki pat apačios. Apšlakstykite obuolius citrinos sultimis, pabarstykite cukrumi ir palikite, kol paruošite tešlą.
3. Sviestą sukite su cukrumi tol, kol mišinys pasidarys baltas ir purus. Supilkite medų ir pamaišykite, kol susijungs su sviesto-cukraus mase. Supilkite ir trynius, vanilės ekstraktą ir vėl pasukite, kol susimaišys.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska bei supilkite į sviesto-cukraus-medaus-trynių masę, pamaišykite. Neišsigąskite – bus labai tiršta, tačiau tešlą „pataisys“ baltymų plakinys.
5. Atskirame dubenyje plakite baltymus, kol šie sustangės, ir sudėkite juos į tešlą, labai atsargiai, kabindami nuo apačios, įmaišykite baltymus, kol tešla bus vientisa. Ji bus tirštoka, tačiau suvaldoma.
6. Sudėkite tešlą į paruoštą kepimo formą, mentele palyginkite paviršių, o tada įspauskite į ją obuolių puseles pjūviu į apačią. Geriausia vieną dėti į vidurį, o likusias sudėlioti ratu. Labai stipriai nespauskite, nes tešla kepdama kils ir obuolius gražiai apglėbs.
7. Kepkite 34–40 min., kol viršus bus rusvas, o obuoliai – visiškai iškepę. Jei norite, aptepkite viršų skystu medumi, tą darykite, kol pyragas dar šiltas. Tačiau galite medumi ir netepti, o jau pravėsusį pyragą pabarstyti cinamonu ar cukraus pudra.
Kategorijos
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Rengiu šventę: Vaikų šventė