Ingredientai
- Krakmolas 2 valg. š. pabarstymui
- Cukraus pudra 2 valg. š. pabarstymui
- Cukrus 125 g
- Rudasis cukrus 125 g
- Sirupas 210 g auksaspalvio
- Vanduo 100 ml
- Druska 1 žiupsnelis
- Želatina 15 g
- Moliūgo tyrė 125 g iškepkite moliūgus ir juos sutrinkite iki tyrės
- Cinamonas 1 arbat. š.
- Imbieras 0,5 arbat. š.
- Gvazdikėliai 1 žiupsnelis
- Muskatas 0,25 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Pasiruoškite kvadratinį indą (pvz., kepimo skardą, tarkime, 20x20 cm dydžio): ištepkite ją augaliniu aliejumi, tada išklokite pergamentiniu popieriumi ir tą popierių taip pat ištepkite aliejumi.
2. Nedideliame puode sumaišykite baltą ir rudąjį cukrų, sirupą, vandenį ir druską. Užkaiskite. Kai masė užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės, ir laikas nuo laiko pamaišant virkite, kol sirupas bus 116C karštumo.
3. Kol sirupas verda, karščiui atspariame inde (tai gali būti ir virtuvinio kombaino indas, jei jis ne plastikinis) paskleiskite trintus moliūgus, pabarstykite juos želatina ir visais prieskoniais. Uždėkite šluotelę, skirtą plakti baltymams.
4. Kai tik sirupas pasieks 116C, nuimkite nuo ugnies, įjunkite plakiklį, nustatykite lėčiausią greitį ir plakant pamažu plona srovele pilkite cukraus masę, lesidami sirupui bėgti ne ant besisukančios šluotelės, bet indo krašteliu. Kai tik supilsite visą karštą sirupą, padidinkite plakiklio apsukas iki didžiausių ir plakite visą masę kelias minutes, arba tol, kol ji taps balkšva, tiršta, žvilganti ir puri.
5. Būkite pasiruošę silikono mentelę, nes reikės dirbti labai greitai! Nuimkite plakimo indą nuo mikserio ir supilkite visą zefyrų masę į paruoštą indą. Išlyginkite paviršių. Padėkite vėsiai sustingti, mažiausiai porai valandų, bet geriausia – pernakt.
6. Sustingusios zefyrų masės paviršių pabarstykite per sietelį sumaišytu cukraus pudros ir krakmolo mišiniu (santykis – 50/50). Skardelę su šia mase apverskite ant darbastalio (kad pabarstyta pusė atsidurtų ant darbastalio), nuplėškite pergamento lakštą ir gausiai pabarstykite cukraus bei krakmolo mišiniu kitą pusę – taip užtikrinsite, kad zefyrai nesulips supjausčius.
Supjaustykite masę norimo dydžio kvadratėliais ir išvoliokite kiekvieną zefyriuką cukraus pudros ir krakmolo mišinyje. Pjaustyti gana patogu picai skirtu ratuku, arba, kad peilis pjaustant neliptų, jį galima patepti aliejumi ir pabarstyti cukraus pudros ir krakmolo mišiniu.
7. Laikykite zefyriukus sandariai uždarytame inde, iki 1 mėnesio.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams
- Noriu patiekalo: Desertai
- Rengiu šventę: Kalėdos, Vaikų šventė