Ingredientai
- Kiaušiniai 4 vnt. dideli
- Cukrus 60 g
- Maskarponės sūris 500 g
- Moliūgo tyrė 50 g
- Kava 350 ml stiprios
- Sausainiai 350 g biskvitinių „damų piršteliai“
- Kakava 2 valg. š. viršui pabarstyti
Kaip gaminti
1. Pirmiausiai pagaminkite kavą ir palikite ją ataušti. Sausainių mirkymui reikės kambario temperatūros kavos, o ir visi produktai (kiaušiniai, maskarponė, moliūgų sviestas) turėtų būti kambario temperatūros.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Išplakite baltymus iki standžių putų: standumą tikrinkite apversdami dubenį – jei baltymai laikosi ir neslysta iš dubens, tuomet jie yra išplakti pakankamai. Baltymus atidėkite.
3. Išplakite trynius su cukrumi, kol masė taps balkšva ir kremiška. Tai užtrunks apie 5 min. Maskarponę išmaišykite šaukšteliu. Tuomet į ją dėkite į išplaktus trynius. Čia pat dėkite ir moliūgų sviestą. Viską išmaišykite.
4. Paskutinis žingsnis kremui paruošti: įmaišykite išplaktus baltymus. Geriausiai įdėti trečdalį baltymų ir atsargiai išmaišyti stengiantis nesugadinti baltymų putų. Taip padarykite ir su likusiais dviem trečdaliais baltymų.
5. Kavą supilkite į patogų sausainių mirkymui dubenėlį.
6. Pasiruoškite sluoksniavimui: išsirenkite indą, kuriame bus tiramisu. Tai gali būti vienas didesnis keraminis ar stiklinis indas arba nedideli indeliai, kuriuose susluoksniuosite mažus tiramisu po vieną asmeninę porciją. Šalia pasidėkite sausainius, kremą ir kavą.
7. Pirmiausiai į indą (ar indelius) dėkite sluoksnį kavoje mirkytų sausainių. Kaip mirkyti: imti po viena sausainį ir panardinti į kavą sekundei ar net vos mažiau. Jei laikysite per ilgai, tiramisu bus šiek tiek „pažliugęs“ nuo per didelio kiekio kavos, todėl reikia rasti tinkamą mirkymo laiką, kad kava įsigertų į sausainį tiek, kad jo centras dar liktų nepermirkęs.
8. Ant pirmo sausainių sluoksnio dėkite kremo, kad pasidengtų tolygiai. Tada kartokite sausainių sluoksnį ir vėl kremo. Priklausomai nuo pasirinkto indo ar indelių, išeina 2-3 sluoksniai. Galiausiai mentele išlyginkite viršutinį sluoksnį ir naudodami smulkų sietelį apibarstykite kakava.
9. Tiramisu keliauja pailsėti į šaldytuvą bent 4 valandoms ar ilgiau, o tada jau gali būti suvalgytas.