Ingredientai
- Moliūgo tyrė 1 st.
- Alyvuogių aliejus 0,5 st.
- Kiaušiniai 3 vnt.
- Cukrus 1 st. nerafinuoto cukranendrių
- Miltai 2 st. šviesių speltų
- Kepimo milteliai 2 arbat. š.
- Apelsinai 2 vnt.
- Druska 1 žiupsnelis
- Meduolių prieskoniai 1 arbat. š. arba specialių prieskonių moliūgų pyragui
- Cinamonas 1 žiupsnelis pabarstymui
Kaip gaminti
Namie pasigaminti moliūgų tyrę visai nesudėtinga. Tai patogus moliūgų apdorojimo būdas, leidžiantis prapjautą didelį moliūgą išlaikyti ilgiau ir net užšaldyti. Ruošdami tyrę, moliūgą perpjaukite pusiau ir kiškite kepti į orkaitę. Iškepusio moliūgo minkštimą išskaptuokite ir sutrinkite. Kad moliūgų tyrė būtų kuo tirštesnė, ją per naktį nuvarvinkite tankiame kiaurasamtyje. Sausesnė moliūgų tyrė labiau tinka kepiniams.
Paruoštą tyrę galite iki savaitės laikyti šaldytuve arba užšaldyti vėlesniam naudojimui.
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, tada iš lėto supilkite alyvuogių aliejų, po jo berkite prieskonius, sukrėskite moliūgų tyrę.
2. Apelsinus gerai nuplaukite su soda. Nuo vieno apelsino smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis, viską supilkite į kekso tešlą.
3. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais, druska. Miltų mišinį supilkite į paruoštą tešlą, gerai išmaišykite.
4. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, į ją supilkite paruoštą tešlą. Antrąjį apelsiną plonai supjaustykite riekelėmis ir gražiai uždėkite ant kekso viršaus, jį apibarstykite cinamonu. Pašaukite keksą kepti į įkaitintą 170 laipsnių orkaitę 50-60 minučių, kol gerai iškeps. Ar keksas jau iškepęs, tikrinkite įbesdami į jį medinį pagaliuką.
5. Iškepusį keksą palikte praaušti ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite jau visai atšalusį.