Ingredientai
- Juodasis šokoladas 220 g 70 - sausainiams ir 150 - glaistui
- Kiaušiniai 4 vnt. baltymų
- Cukrus 200 g
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š.
- Pienas 20 ml šlakelis - glaistui
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 130 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
- Į nedidelį prikaistuvį įpilkite vandens – tiek, kad pora centrimetrų apsemtų dugną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol vanduo užvirs.
- Ant prikaistuvio dėkite dubenėlį (jo dugnas neturi liesti vandens paviršiaus) ir į šį dubenėlį suberkite gabalėliais laužytą šokoladą.
- Maišydami kaitinkite šokoladą, kol ištirps ir virs vientisa mase. Atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų.
- Į kitą dubenį sudėkite kiaušinių baltymus, suberkite cukrų. Statykite dubenį ant prikaistuvio ir kaitindami maišykite šluotele apie 2–3 minutes, kol cukrus ištirps ir baltymai taps karšti.
- Nuimkite dubenį su baltymais nuo prikaistuvio, supilkite vanilės ekstraktą ir elektriniu plaktuvu išplakite baltymus iki labai standžių putų.
- Į išplaktus baltymus supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą ir šiek tiek pamaišykite, kol gausite „marmurinę“ masę; šokoladas neturi visiškai išsimaišyti.
- Semkite po šaukštą paruoštos morengų masės ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp morengų kelių centimetrų tarpus.
- Džiovinkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol morengai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
- Perkelkite iškepusius morengus ant grotelių ir palaukite, kol visiškai atvės.
- Kol morengai vėsta, dubenyje ant „garų vonelės“ ištirpinkite dar 150 g juodojo šokolado su šlakeliu pieno.
- Padėklą ar didelę lėkštę ištieskite švaraus kepimo popieriaus lakštu.
- Merkite atvėsusių morengų apačią į tirpintą šokoladą ir perkelkite ant kepimo popieriaus.
- Palaukite, kol šokoladas sustings ir patiekite. Skanaus!