Ingredientai
- Miltai 200 g tešlai
- Sviestas 130 g 100 g tešlai (galima keisti kepinių margarinu) ir 30 g įdarui
- Grietinė 30 g tešlai
- Kiaušiniai 1 vnt. tešlai
- Kepimo milteliai 1 arbat. š. tešlai
- Miltelinis cukrus 150 g morengui ir dar 1 šaukštelis tešlai
- Druska 3 žiupsnelis po žiupsnį tešlai, įdarui ir morengui
- Vanduo 250 ml įdarui
- Citrinos sultys 130 ml įdarui
- Citrinos žievelė 20 g įdarui
- Cukrus 180 g įdarui
- Kukurūzų krakmolas 50 g įdarui
- Kiaušinių tryniai 3 vnt. dideli; įdarui
- Kiaušinio baltymas 3 vnt. dideli; morengui
Kaip gaminti
1. Pagaminti pyrago pagrindą: miltus persijoti į dubenį, sudėti šaltą kubeliais supjaustytą sviestą ir trinti pirštais, kol susidarys trupiniai. Tuomet sudėti likusias tešlos sudedamąsias dalis ir išminkyti tešlą. Minkyti kuo greičiau ir trumpiau, kad nepradėtų tirpti sviestas. Suvynioti tešlą į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve mažiausiai 2 valandoms. Tada tešlą iškočioti, dėti į kepimo popieriumi išklotą 26 cm skersmens kepimo formą, suformuoti kraštelius. Subadyti šakute, užkloti kepimo popieriumi, užberti žirnių ar pupų ir kepti 190 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.
2. Paruošti įdarą: į puodą supilti vandenį, citrinų sultis, suberti citrinų žievelę, cukrų, druską ir krakmolą. Kaitinti nuolat maišant tol, kol masė pradės tirštėti (apie 3 minutes). Tada nuimti nuo kaitros, pilti po 3 šaukštus masės į atskirą dubenėlį ir po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Viską supilti atgal į puodą, sudėti sviestą ir nuolat maišant kaitinti ant vidutinės kaitros 1–2 minutes. Palikti atvėsti.
3. Pagaminti morenginį sluoksnį: išplakti baltymus su druska iki putų. Tada plakant berti po šaukštą miltelinio cukraus ir plakti iki standžios masės.
4. Suformuoti pyragą: supilti citrininį įdarą ant pravėsusio pyrago pagrindo, o ant viršaus užtepti baltymų sluoksnį. Pyragą kepti 190 °C temperatūroje 15–20 minučių. Atvėsinti iki kambario temperatūros ir patiekti.