Ingredientai
- Miltai 190 g tešlai
- Sviestas 115 g tešlai ir dar šaukštelis įdarui
- Cukrus 175 g 150 g labai smulkaus morengui ir 25 g konditerinio tešlai
- Druska 2 žiupsnelis po žiupsnį tešlai ir morengui
- Kiaušinių tryniai 4 vnt. tešlai
- Vanduo 1 valg. š. šalto; tešlai
- Obuoliai 2 kg obuolių įdarui
- Rudasis cukrus 5 valg. š. obuolių įdarui
- Vanilinis cukrus 1 arbat. š. obuolių įdarui
- Cinamonas 1 arbat. š. obuolių įdarui
- Citrinos sultys 1 valg. š. obuolių įdarui
- Kiaušinio baltymas 4 vnt. arba 140 g
Kaip gaminti
Keletas patarimų:
- Planuodami kepti šį pyragą, nusimatykite pakankamai laiko tešlos pašaldymui. Labai svarbu, kad sviestas sukietėtų.
- Nulupę ir supjaustę obuolius, užpilkite cukrų ir šią masę atidėkite, kad išsiskirtų sultys, kurias galėsite nupilti. Šis veiksmas pašalina skysčio perteklių, kuris apsaugo nuo permirkusios tešlos.
- Prieš kepant galite aptepti tešlą kiaušinio baltymo plakiniu. Taip išvengsite sudrėkusio pyrago dugno.
1. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Miltus išmaišykite su cukrumi ir druska. Sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir kiaušinių trynius. Pirštų galiukais įtrinkite sviestą į miltų mišinį, kol susidarys trupiniai. Įpilkite šalto vandens, greitai minkykite, kol iš tešlos susidarys vientisas rutuliukas. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 1 val.
2. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite skiltelėmis.
3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą, įpilkite cukraus, citrinos sulčių, vanilės ekstrakto ir cinamono. Virkite minutę (skystis turėtų šiek tiek nugaruoti). Suberkite supjaustytus obuolius ir kepkite pamaišydami, kol suminkštės. Svarbu, kad obuoliai nebūtų vandeningi. Leiskite atvėsti.
4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padėkite ją ant kepimo popieriaus ir iškočiokite apskritimą, didesnį už pyrago skardos skersmenį. Iškočiotą tešlą kartu su kepimo popieriumi perkelkite į skardą. Tešlą gausiai apibarstykite miltais. Kelis kartus šakute pabadykite tešlos dugną.
5. Ant tešlos pilkite atvėsusių obuolių masę. Įdėkite kepimo formą į šaldytuvą. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių (funkcija su ventiliatoriumi).
6. Į kiaušinių baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir plakite dideliu greičiu, kol susidarys purus morengas. Lėtai pilkite cukrų ir toliau maišykite, kol masė taps tanki ir blizgi.
7. Ant obuolių paskleiskite šią masę, išlyginkite paviršių. Įdėkite obuolių pyragą į orkaitę ir kepkite 50–60 minučių. Morengas turi būti traškus iš viršaus ir minkštas iš vidaus, tešlos padas visiškai iškepęs. Jei morengas nėra traškus, galite kepti dar 10 minučių. Prieš pjaustant palaukite, kol atvės.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams
- Noriu patiekalo: Desertai, Kepiniai
- Rengiu šventę: Vaikų šventė, Vakarėlis