Ingredientai
- Morkos 3 st. tarkuotų; tešlai
- Cukrus 400 g 300 g tešlai ir 100 g užpilui
- Miltai 230 g tešlai
- Kepimo milteliai 1 arbat. š. tešlai
- Kiaušiniai 1 vnt. tešlai
- Aliejus 150 ml tešlai
- Graikiniai riešutai 90 g 40 g tešlai ir 50 g papuošimui
- Kreminis sūris 100 g kambario temperatūros; kremui
- Sviestas 50 g kambario temperatūros; kremui ir dar 1 valg. šaukšt. tirpinto užpilui
- Miltelinis cukrus 200 g kremui
- Vanilinis cukrus 1 arbat. š. kremui
- Vanduo 25 ml užpilui
- Grietinėlė 80 ml užpilui
Kaip gaminti
1. Iškepti pyragą: į tarkuotas morkas (galima tarkuoti bulvių tarkavimo mašina) suberti cukrų ir maišyti, kol neliks cukraus kristalėlių. Tada suberti miltus, persijotus su kepimo milteliais, įmušti kiaušinį, supilti aliejų, suberti susmulkintus graikinius riešutus ir gerai išmaišyti.
2. Tešlą supilti į 24 cm skersmens kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 40–50 minučių.
3. Pagaminti kremą: visus produktus sudėti į dubenį ir gerai išmaišyti.
4. Pagaminti užpilą: ant vidutinės kaitros pakaitinti vandenį su cukrumi. Maišyti, kol sirupas užvirs, o tada leisti virti nemaišant apie 6–8 minutes, kol jis taps gintarinės spalvos. Nukelti nuo kaitros ir lėtai, vis pamaišant, supilti grietinėlę ir sviestą. Išmaišyti ir atvėsinti.
5. Atvėsinto pyrago viršų padengti kremu, pabarstyti riešutais ir aplieti karameliniu užpilu.