Ingredientai
- Miltai 120 g kvietinių arba speltų; tešlai
- Migdolų miltai 40 g tešlai
- Cukrus 2 valg. š. demerara; tešlai
- Sviestas 120 g šalto; tešlai
- Vanduo 5 valg. š. ledinio; tešlai
- Muskatas 1 žiupsnelis šviežiai tarkuoto; tešlai
- Slyvos 250 g kietesnių, su kauliukais; įdarui
- Kiaušiniai 1 vnt. įdarui
- Migdolai 40 g lazdelių (būna pirkti jau paruoštų); įdarui
- Klevų sirupas 30 g įdarui
- Migdolų ekstraktas 2 ml natūralaus; įdarui
Kaip gaminti
1. Į šaldymo kamerą dedame puodelį vandens, nes tešlai jo reikės ledinio.
2. Kubeliais supjaustome sviestą ir dedame atgal į šaldytuvą.
3. Tešlai skirtus migdolus sumalame iki miltų.
4. Į trintuvo indą beriame miltus, maltus migdolus, 2 šaukštus rudojo cukraus, nutarkuojame muskato riešutą ir šaltą sviestą, išsukame pulsuojančiu režimu, kad liktų mažų sviesto gabalėlių. Jeigu sviestas visai suminkštės, tešla nebus traški. Pilame ledinį vandenį ir dar kartą išsukame, kol tešla sukibs į vieną masę. Tešlą verčiame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir rankomis suformuojame rutulį. Apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai valandai.
5. Įkaitiname orkaitę iki 180°C , kepimo funkcija – be ventiliatoriaus.
6. Slyvas pjauname išilgai per pusę, gautą pusę pjauname dar kartą išilgai per pusę.
7. Šakute išplakame kiaušinį ir laikome atskirame dubenėlyje, kol prireiks.
8. Išimame tešlą iš šaldytuvo ir trumpai palaikome rankose, kol suminkštės. Dedame ant kepimo popieriaus lapo, ant viršaus uždedame dar vieną lapą ir tešlą iškočiojame į maždaug 35 cm skersmens skritulį. Toliau dirbame greitai, nes nenorime, kad pradėtų minkštėti sviestas.
9. Su visu kepimo popieriumi perkeliame tešlą ant kepimo skardos, nuėmę viršutinį lapą, dedame paruoštas slyvas, palikdami 3 cm kraštelį. Sparčiai užlenkiame kraštelį ant įdaro. Kraštelį patepame kiaušinio plakiniu ir dedame skardą su paruošta galete į įkaitintą orkaitę.
10. Nedideliame dubenėlyje sumaišome migdolų lazdeles, klevų sirupą ir natūralų migdolų ekstraktą.
11. Galetę kepame 45–50 minučių. Praėjus 30 minučių nuo kepimo pradžios, ant viršaus uždedame paruoštus migdolus ir paskirstome. Kepame, kol labai lengvai apskrus migdolai. Reguliariai tikriname, kad neapdegtų nei tešla, nei riešutai.