Ingredientai
- Ruginiai miltai 525 g visadalių - 75 g - raugui, 300 g - plikiniui, 150 g - tešlai
- Vanduo 875 ml 125 ml šilto - raugui ir 750 ml verdančio - plikiniui
- Kmynai 1 valg. š. plikiniui
- Miltai 150 g kvietinių 550 D tipo - tešlai
- Cukrus 3 valg. š. tešlai
- Druska 2 arbat. š. tešlai
- Medus 1 valg. š. natūralus - tešlai
Kaip gaminti
Raugo ruošimas
1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasida rys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 va landas (3 paras).
2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.
Plikinio ruošimas ir rauginimas
1. Į maišymo indą suberkite miltus ir kmynus. Intensyviai maišydami užpilkite verdančiu vandeniu (turi nelikti neužplikytų miltų gumuliukų). Plikiniui leiskite ataušti 2–3 valandas.
2. Tada sukrėskite paruoštą raugą (250 ml), gerai išmaišykite ir palikite rūgti 12 valandų.
Tešlos ruošimas ir kepimas
1. Į paruoštą išrūgusį plikinį suberkite abiejų rūšių miltus, cukrų, druską, įkrėskite medaus. Tešlą minkykite rankomis (jas vis pavilgykite vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių, kol neliks sausų miltų, maišykite pirmuoju greičiu, paskui 3–5 minutes – antruoju.
2. Suformuokite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į pailgą kepimo formą ir 3 valandas laikykite šiltai (apie 25 laipsnių patalpoje).
3. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir 15 minučių kepkite, kad užkeptų pluta. Tada sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir dar apie 30 minučių kepkite.
4. Iškepusį kepaliuką ištraukite iš skardos ir apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų plu ta. Nupurkštą duoną uždenkite skepeta ir palikite atvėsti.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių