„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 2.6 5 / 7
Jau įvertinote šį receptą

Naminė sezamų pasta „tahini“

Sezamų pasta tahini
Sezamų pasta tahini / Vida Press nuotr.
Skaitysiu vėliau

Rasti Lietuvoje „tahini“ vadinamos sezamų pastos – tikrai nebėra sudėtinga užduotis. Dar lengviau jos pasigaminti patiems ir turėti visuomet šviežios.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Įkaitinkite keptuvę ir pamaišydami apie 3–4 minutes pakaitinkite sezamų sėklas, kol jos ims keisti spalvą (bet ne iki rudumo). Sėklas galima paskrudinti ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Nuolat prižiūrėkite keptuvę, nes sezamų sėklas labai lengva sudeginti. Paskrudusias sėklas iš karto išpilkite iš karštos keptuvės ar skardos, kad jos daugiau nebekaistų, ir palikite keletą minučių praaušti.

2. Supilkite sėklas į virtuvės kombainą su S formos peiliu ir smulkinkite jas iki rupios masės (apie 2–3 min.)

Kaip valgyti

Tahini pirmiausia asocijuojasi su humusu – trintų avinžirnių užtepu, tačiau tik tuo šios pastos panaudojimas virtuvėje nesibaigia. Tahini sviestu gardinamos keptos ar šviežios daržovės (ypač geras derinys su keptais baklažanais), keptos mėsos patiekalai, pvz., kebabai ar ant grotelių kepta mėsa.

Sezamų pastą galima tepti ant duonelės vietoje sviesto ar vilgyti joje duonos paplotėlius, maišyti į šviežių salotų, kruopų patiekalų ar falafelių padažą. Sumaišytas su saldžiu sirupu ar medumi tahini gali virsti paprastu desertu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.