Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.7 5 / 20
Jau įvertinote šį receptą

Naminė tepama karamelė

Obuoliai ir karamelė
Obuoliai ir karamelė / Vida Press nuotr.
Skaitysiu vėliau

Trys ingredientai: vanduo, cukrus ir grietinėlė. Tiek turėdami, jūs galite sukurti karamelę – džiaugsmą akims ir skonio receptoriams.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Kaip paprastai nutinka su tokiais populiariais produktais, kiekvienas virtuvės virtuozas gamina jį savais metodais. Dalis virėjų deda sviesto, bet tikrai galima išsiversti be jo. Kai kas pataria naudoti rudąjį cukrų, bet patyrę specialistai į tai žiūri skeptiškai. Esą čia jis visiškai netinka jau vien dėl to, kad šiame cukruje esanti fruktozė ir organiniai junginiai kaitinami ims degti pirmiau, nei pradės formuotis karamelė.

Jeigu norite skystesnės, lengvai tekančios karamelės, kaitinkite ją keliomis minutėmis mažiau. Ir atvirkščiai – jei pirmenybę teikiate tąsiam, klampiam, irisus primenančiam produktui, masės temperatūra turėtų būti apie 112 laipsnių. Reikia pridurti ir tai, kad vėsiai pastovėjusi masė dar labiau sutirštės.

1. Prikaistuvyje sumaišykite vandenį, cukrų ir druską. Jei naudojate, įmeskite vanilės ankštį.

2. Kartais pamaišydami šakute kaitinkite ant vidutinės kaitros (6–7 viryklės padalos), kol sirupas virdamas taps aukso spalvos (apie 10 min.) Būkite atidūs, riba tarp gražios auksinės spalvos ir degimo labai plona!

3. Greitai supilkite grietinėlę ir sumažinkite ugnį (iki 4–5 padalos).

4. Nuolat maišydami mentele, viską kaitinkite iki 107 laipsnių. Karamelė turi būti gražios rudos spalvos ir klampi. Tai užtruks vos kelias minutes.

5. Nuimkite puodą nuo ugnies ir iš karto perpilkite masę į karščiui atsparų indą. Sandariame indelyje šaldytuve karamelė gali stovėti mėnesį.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.