Ingredientai
- Vanduo 60 ml
- Grietinėlė 110 ml
- Cukrus 120 g
- Druska 1 žiupsnelis kokybiškos
- Vanilės lazdelė 0,5 vnt. nebūtina
Kaip gaminti
Kaip paprastai nutinka su tokiais populiariais produktais, kiekvienas virtuvės virtuozas gamina jį savais metodais. Dalis virėjų deda sviesto, bet tikrai galima išsiversti be jo. Kai kas pataria naudoti rudąjį cukrų, bet patyrę specialistai į tai žiūri skeptiškai. Esą čia jis visiškai netinka jau vien dėl to, kad šiame cukruje esanti fruktozė ir organiniai junginiai kaitinami ims degti pirmiau, nei pradės formuotis karamelė.
Jeigu norite skystesnės, lengvai tekančios karamelės, kaitinkite ją keliomis minutėmis mažiau. Ir atvirkščiai – jei pirmenybę teikiate tąsiam, klampiam, irisus primenančiam produktui, masės temperatūra turėtų būti apie 112 laipsnių. Reikia pridurti ir tai, kad vėsiai pastovėjusi masė dar labiau sutirštės.
1. Prikaistuvyje sumaišykite vandenį, cukrų ir druską. Jei naudojate, įmeskite vanilės ankštį.
2. Kartais pamaišydami šakute kaitinkite ant vidutinės kaitros (6–7 viryklės padalos), kol sirupas virdamas taps aukso spalvos (apie 10 min.) Būkite atidūs, riba tarp gražios auksinės spalvos ir degimo labai plona!
3. Greitai supilkite grietinėlę ir sumažinkite ugnį (iki 4–5 padalos).
4. Nuolat maišydami mentele, viską kaitinkite iki 107 laipsnių. Karamelė turi būti gražios rudos spalvos ir klampi. Tai užtruks vos kelias minutes.
5. Nuimkite puodą nuo ugnies ir iš karto perpilkite masę į karščiui atsparų indą. Sandariame indelyje šaldytuve karamelė gali stovėti mėnesį.
Kategorijos
- Noriu patiekalo: Desertai