Ingredientai
- Vištienos krūtinėlė 600 g
- Grietinėlė 200 ml neriebios
- Burokėlių sultys 3 valg. š.
- Kiaušinio baltymas 2 vnt.
- Svogūnai 1 vnt. vidutinis
- Obuoliai 1 vnt. rūgštesnis
- Česnakai 1 skiltelės
- Druska 1,5 arbat. š.
- Muskatas 1 žiupsnelis
- Saldžiosios paprikos milteliai 1 žiupsnelis
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
Kaip gaminti
1. Mėsą supjaustykite ir sumalkite. Per mėsmalę perleiskite ir svogūną, česnaką bei obuolį.
2. Sudėkite mėsą į virtuvės kombainą, suberkite prieskonius ir trinkite, kol ji virs tiršta tyre.
3. Supilkite grietinėlę bei burokėlių sultis ir viską gerai išmaišykite. Masė turi būti minkšta, bet ne skysta.
4. Žarnas nuplaukite ir užmaukite ant dešroms kimšti skirto antgalio. Kai pradėsite malti mėsą ir iš žarnos galo išleisite orą, užriškite jį mazgeliu.
5. Jei reikia, paspausdami mėsą atsargiai prikimškite gana minkštas dešreles. Pasiekę norimą dešrelės ilgį, žarną keletą kartų persukite. Taip gausite dešrelių virtinę.
6. Dešreles virkite 10–12 minučių.
Štai keletas esminių patarimų:
1. Riebesnė mėsa tinkamesnė
Naudokite mėgstamą mėsą: vištieną, kalakutieną ar kiaulieną. Paukštienos krūtinėlės mėsa gana sausa, taigi norint minkštesnių ir sultingesnių dešrelių vertėtų įmaišyti gabaliuką lašinių. Jei šis variantas netinka, teks verstis su daržovėmis, tarkime, obuoliais ar cukinija.
2. Pieną keiskite grietinėle
Pavadinimas sufleruoja, kad į dešrelių masę pilama pieno, tačiau, naudojant liesesnę mėsą, galima pilti ir grietinėlės.
3. Naudokite sveikus priedus
Pirktinėse dešrelėse naudojami spalvos ir skonio stiprikliai, tirštikliai ir baltymai. Yra keletas nekaltų triukų, kaip pagražinti ir namines dešreles. Pavyzdžiui, patrauklią rausvą spalvą joms suteiks elementarios burokėlių sultys. Jų galite išsispausti tiesiog per marlę, sutarkavę burokėlį. Nesibaiminkite, kad mėsa bus šaltibarščių spalvos – išvirus jos neliks.
4. Malkite keliais etapais
Dešrelėms kimšti skirta masė turi būti tiršta ir lipni. Bus lengviau, jei mėsą pirmiausia sumalsite mėsmale ir tik tuomet darbuositės virtuvės kombainu su S formos peiliu arba plaktuvu (tinkančiu sriubai trinti).
Grietinėlę ir burokėlių sultis patariama pilti tuomet, kai mėsa bus gerai sutrinta.
5. Į kur ir kaip kimšti
Pieniškos dešrelės parduodamos specialiame apvalkale. Namuose iš bėdos jį galima keisti maistine plėvele, tuomet nereikia ir specialaus antgalio dešroms kimšti, tiesiog įvynioti masę. Tačiau, turint omenyje, kad jas reikia virti, tai nėra patrauklus variantas. Mėsai kimšti geriau naudoti seną gerą būdą – žarnas. Sūdytų jų galima įsigyti parduotuvėse.
Mėsą geriau kimšti per elektrinę mėsmalę ar specialų didelį švirkštą, kad būtų spaudimas, nes kemšant per paprastą rankinę, tenka gerokai pavargti, kol lipni ir gana skysta masė perlenda per mėsmalę ir pasiekia žarną.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių