Ingredientai
- Burokėliai 1,5 kg pageidautina mažesnių
- Česnakai 1 vnt. galva
- Laurų lapai 5 vnt.
- Kvapnieji pipirai 10 vnt.
- Druska 2 arbat. š.
- Vanduo 2 l
- Duona 1 riekės maža riekelė; keptos naudojant natūralų raugą
Kaip gaminti
1. Pirmiausia užvirinkite vandenį ir sumaišykite su druska. Visiškai atvėsinkite.
2. Žalius burokėlius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais (jei burokėliai dideli – galite supjaustyti riekelėmis). Burokėlius sudėkite į stiklinį arba keraminį indą, ten pat dėkite lauro lapus, kvapiuosius pipirus bei skersai per pusę perpjautą česnako galvą (jos nereikia nulupti, dėkite su visais lukštais) ir riekelę ruginės duonos. Pabaigoje viską užpilkite vandeniu su druska (visi ingredientai turi būti visiškai padengti vandeniu).
3. Indą (pvz., stiklainį) su taip paruoštais burokėliais uždenkite gabalėliu marlės ir pastatykite kur nors šiltai (tačiau ne pernelyg šiltai – kambario temperatūra, kur nors arčiau radiatoriaus arba kaitlentės kuo puikiausiai tiks!).
4. Per kelias pirmas dienas skystis ims putoti, burbuliuoti – tai visiškai normalu, nesibaiminkite, prasideda fermentacijos procesas. Tačiau stebėkite paviršių, kad neatsirastų pelėsis ant išbrinkusios duonos. Jei atsiras, nuimkite nuo viršaus susidariusį pelėsį ir vėl palikite rūgti, kartkartėmis stebėdami. Duoną patartina iš indo su rūgstančiais burokėliais išimti po 2–3 dienų, ir palikti toliau viską rūgti.
5. Burokėlių raugas (skystis) skaniausias po 5–7 dienų. Tuo pat metu labai skanūs ir burokėliai (jie kieti, traškūs, švelniai rūgštūs). Tačiau čia kaip su raugintais agurkais – vieni mėgsta mažiau įrūgusius, kiti – daugiau, tad ragaukite ir spręskite, kas skaniausia jums.
6. Aš burokėlių raugą perkošiu per labai tankų sietelį, supilu į stiklinį indą ir laikau jį šaldytuve, naudoju pagardinti burokėlių sriubai (kiekį parašyti labai sunku – tiesiog pilu ir ragauju) arba tada, kai verdu skaidrius (geriamus) lenkiškus barščius. Raugintus burokėlius taip pat laikau šaldytuve, sandariai uždengtame inde. Valgau juos vienus arba įpjaustau į salotas, mišraines.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Lieknėjantiems, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Atsargos žiemai, Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių