Ingredientai
- Sviestas 250 g 115 tirpinto - trapiam pagrindui, 60 - karamelės sluoksniui ir 75 - šokolado sluoksniui
- Rudasis cukrus 100 g trapiam pagrindui
- Kiaušiniai 1 vnt. trapiam pagrindui
- Vanilės ekstraktas 1 arbat. š. trapiam pagrindui
- Miltai 140 g trapiam pagrindui
- Cukrus 200 g karamelės sluoksniui
- Vanduo 6 valg. š. karamelės sluoksniui
- Grietinėlė 65 ml riebios - karamelės sluoksniui
- Druska 1 arbat. š. ¼ - karamelės sluoksniui
- Šokoladas 150 g pieniško - šokolado sluoksniui
- Cukraus sirupas 1 arbat. š. šviesaus - šokolado sluoksniui
Kaip gaminti
- Iš pradžių paruoškite trapų pagrindą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
- Į dubenėlį su atvėsusiu tirpintu sviestu suberkite rudąjį cukrų ir išmaišykite.
- Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir išplakite elektriniu plaktuvu.
- Suberkite miltus ir išmaišykite. Kepimo indą (20x20 cm ar 35x10 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
- Sudėkite tešlą ir išlyginkite paviršių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12–15 minučių, kol paviršius gražiai apskrus ir tešla bus iškepusi.
- Išimkite kepimo indą iš orkaitės ir atidėkite į šalį, kol atvės.
- Paruoškite karamelės sluoksnį. Į prikaistuvį suberkite cukrų ir supilkite vandenį.
- Kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus ištirps.
- Stebėkite, kad ant prikaistuvio sienelių neliktų cukraus kristalų.
- Cukrui ištirpus, ugnį padidinkite iki didelės. Nustokite maišyti masę, laikydami už prikaistuvio rankenos, jį lengvai judinkite sukamaisiais judesiais.
- Maždaug už minutės masė turi pradėti burbuliuoti, o dar po kelių minučių iš šviesaus gintaro spalvos ji turi pavirsti į vidutiniškai tamsią karamelę.
- Kai tik karamelės spalva tampa vidutiniškai tamsi, iš karto sudėkite į prikaistuvį sviestą ir išmaišykite, kol ištirps.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir iš karto lėtai, nuolat maišydami, supilkite grietinėlę. Būkite atsargūs!
- Grietinėlę pilkite ypač atsargiai, nes karamelė ims labai stipriai burbuliuoti ir gali jus skaudžiai nudeginti.
- Paruoštą karamelę porai minučių atidėkite į šalį, kol šiek tiek atvės.
- Paruoškite šokolado sluoksnį. Šokoladą, šviesų cukraus sirupą ir sviestą sudėkite į dubenėlį.
- Statykite dubenėlį and puodo su verdančiu vandeniu („garų vonelės“) ir kaitinkite pamaišydami, kol šokoladas bei sviestas ištirps ir gausite visiškai vientisą masę.
- „Sukonstruokite“ šokoladinius batonėlius. Karamelę tolygiu sluoksniu supilkite ant atvėsusio trapaus pagrindo.
- Ant karamelės sluoksnio tolygiai supilkite paruoštą šokoladą.
- Indą su susluoksniuotu desertu dėkite į šaldytuvą ir palaikykite, kol visiškai sustings.
- Prieš patiekdami supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Skanaus!