Ingredientai
- Miltai 250 g kvietiniai
- Mielės 15 g šviežios
- Cukrus 3 g 1/2 arbat. š.
- Druska 1 arbat. š. nubrauktas
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š.
- Saulėgrąžos 1 arbat. š.
- Linų sėmenys 5 g 1 arbat. š.
- Skaldyti grūdai: mišinys 1 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Suberkite miltus į dubenį, viduryje padarykite duobutę.
2. Šiek tiek pašildykite maždaug 160 ml vandens.
3. Į duobutę sutrupinkite mieles, supilkite cukrų ir 4 šaukštus šilto vandens.
4. Mielių masę lengvai ištrinkite, užberkite trupučiu miltų nuo duobutės kraštų, apdenkite ir palaikykite šiltoje vietoje apie 20 minučių, kad pakiltų.
5. Pakilusią minklę pasūdykite, šliūkštelėkite likusį drungną vandenį, šaukštą aliejaus, suberkite pasiruoštą grūdų, sėmenų ir saulėgrąžų mišinį ir rankiniu maišikliu ar virtuvės kombainu išsukite elastingą tešlą. Ją dar apie 10 minučių stipriai paminkykite ant miltuoto paviršiaus, vis pamušdami ir patempdami į ilgį.
6. Iš tešlos suvoliotą rutulį aptepkite likusiu aliejumi ir dubenyje apdengtą bent 2 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kol jo tūris padvigubės.
7. Tešlą dar kartą stipriai perminkykite ir iškočiokite norimo dydžio paplotėlius.
8. Prieš kepdami vėl leiskite pakilti – apie 20 minučių.
9. Kepkite 15 minučių iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Kulinaro patarimas. Paplotėlius tinka valgyti su bet kokiais priedais: mėsa, daržovėmis, žalumynais pagardintu sviestu ar varške, įvairiomis užtepėlėmis. Galima pasigaminti ir suvožtinių, kai įdaro dedama tarp dviejų paplotėlių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita