„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.5 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais

Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais
Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais / Tinklaraščio archyvo nuotr.
Skaitysiu vėliau

Tinklaraštis „Meyer Maistas“: Šis nuostabus burnoje tirpstantis, lyg šilkinis karamelinis tortas su maskarpone ir karamelizuotais riešutais nesunkiai pagaminamas, jo nereikia kepti. Kuo puikiausiai galite jį pasiruošti savo šventės ar dienos, kai nutarsite juo pasimėgauti, išvakarėse.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sausainiai 250 g pvz., Selga; pagrindui
  • Sviestas 120 g 90 g tirpinto pagrindui ir 30 g viršutiniam karamelės sluoksniui
  • Cinamonas 1 arbat. š. pagrindui (nebūtinai)
  • Muskatas 1 žiupsnelis pagrindui (nebūtinai)
  • Kondensuotas pienas 1 vnt. skardinė saldinti, galima naudoti ir Rududu; kremui
  • Želatina 20 g birios; kremui
  • Vanduo 80 ml šalto; kremui
  • Maskarponės sūris 500 g kremui
  • Grietinėlė 200 ml kambario temperatūros grietinėlės (ne mažiau kaip 35 proc. riebumo); kremui
  • Riešutai 50 g tinka įvairūs; viršutiniam karamelės sluoksniui
  • Cukrus 100 g viršutiniam karamelės sluoksniui
  • Druska 1 žiupsnelis viršutiniam karamelės sluoksniui

Kaip gaminti

Torto apačią sudaro smulkintų sausainių pagrindas. Jam mes dažniausiai naudojame „Graham“ arba pilno grūdo (taip vadinamus digestive tipo) sausainius, nes jie nėra per saldūs, puikiai sulimpa. Jei naudojate būtent „Graham“ sausainius, pridėkite šiek tiek cukraus pudros, nes jie visai nesaldūs.

Juos susmulkinę sumaišykite su norimais prieskoniais (galima ir be jų), tirpintu sviestu ir spausdami suformuokite pagrindą. Jam sutvirtėti pakanka ir pusvalandžio šaldytuve.

Kremui reikės karamelizuoto saldinto kondensuoto pieno. Jį galite arba pirkti jau karamelizuotą („Rududu“) arba išsivirti. Jei virsite patys, galite tą padaryti iš vakaro: skardinę saldinto kondensuoto pieno pastatę į puodą ir užpylę vandeniu, kad apsemtų, virkite apie 2–2,5 val. nuolat papildydami indą vandeniu, kad skardinė būtų apsemta.

1. Pirmiausiai paruoškite pagrindą. Imkite formą (geriausiai nusegamais kraštais), išklokite jos pagrindą kepimo popieriumi, atidėkite į šalį. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite sausainius iki trupinių. Suberkite juos į indą, įdėkite cinamono, muskato, jei norite kitų prieskonių, užpilkite tirpintu sviestu, gerai išmaišykite ir dėkite į formą. Pagrindą formuokite nelabai storą, trupinius gerai paspauskite rankomis ar šaukštu, nepamirškite suformuoti ir aukštesnių kraštų, taip tortas ne tik lengviau išsiims, bet ir gražiau atrodys. Suformavę pagrindą dėkite jį su visa kepimo forma į šaldytuvą ar kamerą bent pusvalandžiui, kad sutvirtėtų.

 

2. Kol pagrindas tvirtėja, pasiruoškite kremą. Užpilkite želatiną vandeniu ir atidėkite į šalį išbrinkti apie 10–15 min., kol grūdeliai sugers vandenį. Kol želatina brinksta, atskirame inde gerai išsukite (galite naudoti ir plakiklį) karamelizuotą kondensuotą pieną su maskarpone. Atskirame inde išplakite grietinėlę iki standžių putų (tam būtinai naudokite ne šaltą, o kambario temperatūros grietinėlę) ir ją lėtai įmaišykite į karamelės kremą.

3. Išbrinkusią želatiną ant garų ar labai nedidelės ugnies ištirpinkite, kol neliks grūdelių, bus tik skystis (jokiais būdais jo neužvirinkite, nes nestings). Leiskite trumpam pravėsti, tada įdėkite į želatiną porą šaukštų kremo, gerai išsukite ir pamažu maišant pilkite į pasiruoštą karamelinį kremą (pradžiai įmaišykite porą šaukštų į želatiną tam, kad želatina geriau pasiskirstytų ir nesušoktų).

4. Pasiruoštą kremą pilkite ant sutvirtėjusio pagrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą bent 3–4 val., dar geriau – pernakt.

5. Viršutiniam karamelinio užpilo su karamelizuotais riešutais sluoksniui keptuvėje ištirpinkite cukrų, sudėkite sviestą, vėl ištirpinkite, įdėkite druskos, išmaišykite ir pilkite ant sutvirtėjusio torto viršaus, apibarstyto riešutais. Palaukite, kol karamelė sustings, ir galite ragauti.

Galite pradžioje riešutus įmerkti į karamelę ir palaukti tol, kol sustings ant kepimo popieriaus. Tada tiesiog beliks apdėlioti torto viršų riešutais ir galėsite nelieti karamelės ant viso paviršiaus, jei baiminatės, kad bus per saldu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.