Ingredientai
- Sausainiai 180 g (sviestiniai, pyrago pagrindui naudojau „Selgos“ sausainius)
- Sviestas 100 g (pyrago pagrindui)
- Juodasis šokoladas 250 g (200 g tortui ir 50 g – papuošimui)
- Kava 30 ml (stiprios)
- Grietinėlė 250 g
- Cukrus 110 g
- Maskarponės sūris 500 g
Kaip gaminti
Pyrago pagrindas
- Sausainius sudėkite į virtuvinį kombainą/smulkintuvą ir sumalkite iki trupinių. Išlydykite sviestą, supilkite į trupinius ir dar kartą viską sumalkite, kol sviestas susimaišys su trupiniais. Jei smulkintuvas visko tolygiai nesumaišo – baikite maišyti su šaukštu.
- Gautą trupinių masę sudėkite į skardą, kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi. Viską išlyginkite ir gerai suspauskite šaukštu.
Šokolado sluoksnis
- Šokoladą smulkiai supjaustykite ir užpilkite karšta kava (be tirščių). Palikite pastovėti minutėlei. Tuomet viską išmaišykite mentele. Jei šokoladas iki galo neištirpo – visą masę pašildykite virš garų, kol šokoladas visiškai išsilydys.
- Grietinėlę plakite dubenyje, kol ims standėti. Tuomet supilkite cukrų ir dar kartą lėtai plakite, kol cukrus ištirps (labai svarbu grietinėlės neperplakti, nes ji pavirs sviestu).
- Į išplaktą grietinėlę sudėkite maskarponę ir lėtai išplakite iki vientisos masės. Tuomet sudėkite šokolado masę ir dar kartą gerai ir lėtai išplakite.
- Šokoladinę maskarponės masę sudėkite ant paruošto pyrago pagrindo ir išlyginkite.
- Dėkite į šaldytuvą per naktį arba bent porai valandų, kad masė sustingtų.
Patiekimas
- Paruošto pyrago šonus apeikite peiliu. Kad formos kraštai tikrai atsiskirtų nuo pyrago.
- Išimtą pyragą apibarstykite tarkuotu šokoladu. Šalia galite patiekti plaktos grietinėlės.
PASTABOS
Kaip gražiai supjaustyti pyragą? Jei norite, kad pjaunant pyragą prie peilio neliptų kremo masė – prieš tai jį pamerkite į karštą vandenį > palaukite kelias sekundes > išimkite ir greitai sausai nušluostykite > pjaukite pyragą. Karštu peiliu atpjauti gabalėliai bus gražesni ir tvarkingesni. Ką patiekti šalia? Šalia tinka plakta grietinėlė, įvairios vasariškos uogos ir, žinoma, kavos puodelis.
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Tinklaraštis „Skanios dienos“
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Vaikams
- Noriu patiekalo: Desertai
- Rengiu šventę: Vaikų šventė, Vakarėlis