Ingredientai
- Filo tešla 1 vnt. pakuotė; ją lėtai atšildykite, laikydami pakelyje šaldytuve, apie 10 valandų
- Sviestas 100 g ištirpinto; arba tyro alyvuogių aliejaus
- Špinatai 500 g tinka ir šaldyti; įdarui
- Kiaušiniai 3 vnt. įdarui
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š. įdarui
- Fetos sūris 200 g įdarui
- Kietasis sūris 0,3 st. sutarkuoto; įdarui
- Bazilikai 2 valg. š. sukapotų šviežių; įdarui
- Krapai 2 sauja sukapotų šviežių; įdarui
- Raudonėliai 1 valg. š. sukapotų šviežių; įdarui
- Česnakai 2 skiltelės sutrintos arba susmulkintos; įdarui
- Druska 1 žiupsnelis arba pagal skonį; įdarui
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį; įdarui
Kaip gaminti
Špinatus šiam pyragui galima naudoti ir šaldytus, tačiau vasarą, kai aplink špinatų nors vežimu vežk, griekas būtų tiesti ranką į šaldiklį. Tačiau jei po ranka šviežių špinatų neturite, tenebūna tai priežastis nekepti pyrago, nes sakau jums atvirai – kažin ar kas nors supras, kad kepant naudojote šaldytus, ne šviežius.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.
2. Špinatus nuplaukite ir sudėkite į didelę keptuvę arba puodą. Kaitinkite, kol jie suglebs, ims skirtis skystis. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite į sietelį ir visiškai atvėsinkite, leisdami skysčiui nuvarvėti. Šaukšto nugarėle ar pirštais gerai išspauskite špinatus, kad jie liktų kuo sausesni. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite ir gerai nuspauskite visą skystį.
3. Nedideliame inde lengvai suplakite kiaušinius ir sumaišykite su aliejumi, sutrupintu fetos sūriu, tarkuotu kietuoju sūriu, smulkintais žalumynais, česnakais, pagardinkite druska ir pipirais.
4. Filo tešlą išimkite iš pakuotės ir uždenkite sudrėkintu švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad tešla nedžiūtų, kol formuosite pyragą.
5. Kepimo indą (apie 20x30 cm) patepkite tirpintu sviestu ir išklokite filo tešlos lakštu taip, kad jis uždengtų ir kraštus, šiek tiek išsikišdamas iš visų indo pusių. Visą tešlos lakšto paviršių (ir šonus!) patepkite tirpintu sviestu ir klokite kitą filo tešlos lakštą. Taip kartokite, kol suklosite apie 2/3 pakelyje esančių lakštų. Sudėkite špinatų įdarą ir sulyginkite paviršių. Vėl po vieną klokite likusius filo tešlos lakštus ir tepkite sviestu. Užlenkite tešlos kraštelius kepimo indo šonuose ir visą viršų patepkite sviestu. Tada aštriu peiliu įpjaukite (maždaug iki pusės gylio) rėžius, padalindami visą pyragą į norimo dydžio kvadratus. Pabarstykite juodaisiais arba baltaisiais sezamais.
6. Kepkite apie 45–55 minutes arba kol filo tešla bus trapi ir gražiai apskrudusi. Patiekite pyragą šiltą arba atvėsusį, kambario temperatūros.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Lieknėjantiems, Pusryčiams, Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Kepiniai, Užkandžiai
- Rengiu šventę: Vakarėlis
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Graikų